Pressekonferanse om bussanbud for Nord-Jæren, Jæren og Dalane

I dag holdt fylkesordfører Ole Ueland pressekonferanse om bussanbud for Nord-Jæren, Jæren og Dalane.

Dette var fylkesordførerens budskap under pressekonferansen:

Det siste året har det oppstått en kollektivkrise i fylke etter fylke, som følge av ekstraordinær stor prisstigning i buss- og ferjekontrakter.

Denne krisen treffer nå også Rogaland med full kraft.

Kolumbus lyste i høst ut to anbudskonkurranser som er avgjørende for busstilbudet i store deler av fylket vårt. Dette gjelder Bussanbud Nord-Jæren - som er landets største busskontrakt, samt Bussanbud Jæren og Dalane.

Konkurransene er nå ferdige, og i går vedtok fylkestinget å gi Kolumbus fullmakt til å inngå avtale med vinnerne av de to kontraktene. Kontraktene har oppstart 1. juli neste år, og Kolumbus har i dag tidlig sendt ut en pressemelding om tildelingene.

Grunnen til at jeg inviterer dere hit i dag, er at begge kontraktene vil bli betraktelig dyrere enn dagens kontrakter.

Resultatet av konkurransene viser at dersom vi skal opprettholde et busstilbud på nivå med det vi har i dag, kan det bety en prisøkning opp mot 264 millioner kroner i året. Dette tilsvarer i tilfellet en økning på 33,7 prosent, noe som selvsagt er svært dramatisk.

I konkurransene er ruteproduksjonen delt inn i grunnkontrakter og opsjoner, som til sammen vil utgjøre en total ruteproduksjon på nivå med dagens. Jeg vil understreke at det i første omgang kun er inngått kontrakt på grunnpakkene, og at det vil forhandles videre om opsjonene. Det er derfor ikke mulig på det nåværende tidspunkt å fastslå hva den endelige størrelsen på pris og ruteproduksjon vil bli. Målet er selvsagt å sikre et best mulig kollektivtilbud for innbyggerne også fremover, men det vil bli utfordrende når kostnadene øker så mye.

Hvorfor har det blitt så mye dyrere?

Hovedårsaken er en generell prisstigning i samfunnet de siste årene, som vi ser slår ut i alle sektorer.

Prisene på bussmateriell har steget kraftig. En tilbyder har blant annet oppgitt at en ny dieselbuss koster det dobbelte i dag, sammenlignet med i 2016. Bransjen sliter også med manglende rekruttering av bussjåfører, og det er rift om arbeidskraften.

I tillegg har Stortinget innført lovkrav om nullutslipp for rutebusser, noe som er bra for miljøet, men som også driver kostnadene betydelig opp. Dessverre ser vi at forventet statlig kompensasjon til fylkeskommunene, for å gå over til nullutslipp, uteblir.

Det er også mye som tyder på at lønnsomheten i busselskapene er svært presset, og mange aktører oppgir at de driver med underskudd i dag. En tilbyder har påpekt at bransjen som leverer busstjenester til kollektivselskapene, samlet tapte 1,5 milliarder kroner i perioden 2021-2023, og at også fjoråret havnet på minussiden.

At prisene i de nye busskontraktene ville bli høyere enn dagens nivå, var ikke uventet. Når fylkestinget behandlet konkurranse-utlysningene i juni i fjor, hadde Kolumbus allerede varslet at en betydelig kostnadsvekst var sannsynlig. Dette blant annet basert på erfaringer fra andre fylker som nylig hadde hatt tilsvarende kontrakter ute på anbud.

På bakgrunn av dette, ble det i budsjettbehandlingen i fylkestinget i fjor, lagt inn en økning på 10% som måtte dekkes i Kolumbus sitt budsjett, da rundt 10% var forespeilet som sannsynlig kostnadsøkningen. Fasiten viser nå at den er betydelig større.

Dette må vi forholde oss til, og håndtere på best mulig måte.

Dagens kontrakter utløper i juni neste år. Det er ikke lenge til, og vi kan ikke risikere å bli stående uten et busstilbud i store deler av fylket vårt. At et bredt flertall i fylkestinget har godkjent inngåelse av de nye kontraktene er derfor bra.

Samtidig står vi nå i en veldig tøff situasjon. Vi har ingen andre valg enn å snu alle steiner for å sikre inndekning av de økte utgiftene, og det er ingen tvil om at dette vil få konsekvenser.

Fylkestinget har vedtatt at inndekning i størst mulig grad skal tas gjennom økte billettinntekter og omfordelinger innenfor Kolumbus sitt eget budsjett.

Kjernevirksomheten, altså båt- og bussruter, skal skjermes så langt som mulig.

Vi vil gjøre det vi kan for å opprettholde et forsvarlig tilbud, men vi må også være ærlige på at det vil være umulig å unngå rutekutt, og disse kuttene vil merkes. Hvilke ruter som berøres, er det for tidlig å si noe om nå. 

Hva skjer videre?

Fylkesdirektøren og Kolumbus skal lage en plan for hvordan de økte kostnadene skal dekkes inn. Den vil blant annet bestå av en kombinasjon av:

  • Omfordeling av midler fra byvekstavtalen.
  • Høyere billettpriser
  • Økte tiltak mot sniking (her vet vi det er store mørketall)
  • Samkjøre ulike kollektive transportmidler bedre, slik at dublering mellom hurtigbåt og ferje eller hurtigbåt og buss unngås.  
  • Vurdere rutekutt og ruteeffektivisering i hele fylket
  • Se på mulighet for å avslutte eller reforhandle avtalen om takstsamarbeid på Jærbanen med Jernbanedirektoratet, en avtale som er svært dyr for fylkeskommunen i dag.
  • Effektivisering av Kolumbus
  • Vurdere å bruke oppsparte midler i Kolumbus i en overgangsperiode

Som dere hører blir dette en stor og omfattende jobb. Når den er gjort vil fylkesdirektøren komme tilbake til fylkestinget.

Det kan også bli nødvendig å dekke noen av de økte kostnadene i fylkeskommunens øvrige budsjett. Dette vil kunne få merkbare konsekvenser for andre tjenestetilbud som fylkeskommunen har ansvaret for å levere.

Jeg vil avslutte med å si at jeg vil jobbe videre med å få regjeringen og nasjonale myndigheter til å se alvoret i kollektivkrisen som nå utspiller seg over hele landet. Vi var flere fylkesordførere som varslet om denne allerede i forbindelse med statsbudsjettet i høst.

Vi ønsker at innbyggerne våre skal ha et godt kollektivtilbud og at flest mulig skal kunne la bilen stå. For å få det til trenger vi mer midler.

Jeg har allerede hatt et godt møte med kommunal- og distriksminister Kjersti Stenseng nå på lørdag som var. Der tok jeg opp den generelle situasjonen for fylkeskommune med tanke på kollektivfinansiering og kostnadsøkninger. Jeg har tro på at vi kan løse disse store utfordringene i fellesskap.

Når det gjelder sakspapirene om bussanbudene, jobber fylkesdirektøren med å frigjøre disse i løpet av dagen, men det kan ta noe lengre tid. I første omgang kommer enkelte opplysninger i dokumentene til å være sladdet. Årsaken til dette er at Kolumbus fremdeles er i forhandlinger og at alle dokumentene må gjennomgås nøye.

Det var det jeg ville si til dere nå i plenum. For å spare tid tenker jeg at vi går rett over til enkeltintervjuer der dere kan få stille eventuelle spørsmål hver for dere.