Ida Oline Haugstad Haugland (28) er renholdsleder ved Bryne vidaregåande skule.
Thor Erik Waage
Er du blant dem som tror at renhold hovedsakelig handler om bøtte og mopp i 2024?
Det gjorde Ida Oline Haugstad Haugland også da hun møtte til intervju for et vikariat på Bryne videregående skole.
Den driftige 28-åringen hadde da allerede tatt fagbrev i både kontor og administrasjon og i salg. Da hun mistet jobben som resepsjonist på grunn av nedskjæringer, dukket en mulighet som renholder ved Bryne videregående skole opp.
– Det åpnet seg et vikariat, men jeg var skeptisk, det innrømmer jeg gjerne. Så kom jeg her og fikk allerede fra første dag et helt annet syn på hva det vil si å være renholder, sier hun.
Varierte dager
Arbeidsoppgavene er varierte, og handler om så mye mer enn bare en bøtte og en mopp.
– Det er ny teknologi, maskinelt renhold, kjemikalieblandinger og det rent renholdsfaglige. I tillegg er du en del av et stort arbeidsmiljø med elever, lærere og andre ansatte ved skolen. Det er ganske sammensatte dager på jobb, egentlig, forteller Ida Oline.
Hun trivdes så godt på Bryne at hun like godt ble værende. Etter hvert tok hun også fagbrev som renholdsoperatør, som faktisk er hennes tredje fagbrev (!).
Nå leder hun et team på 14 renholdere ved skolen og stortrives i jobben.
Renholdsteamet på Bryne vidaregåande skoleIda Oline mener det er mange som ikke helt vet hva jobben hennes innebærer.
– Mange aner ikke hva det vil si å være renholder i dag. Det er rett og slett «galjildt» å være her. Jeg er skikkelig stolt både over laget og resultatene vi får til, og innsatsen som legges ned, sier hun.
Og renholdsyrket passer for de aller fleste, mener 28-åringen.
– Er du motivert for å utvikle deg og liker å bruke kroppen i varierte arbeidsoppgaver, så passer det for deg. Det hjelper også å være utadvendt for man er en del av et stort og variert miljø, med elever, lærere andre renholdere og annet personell på skolen.
Først i Norge med ny maskin
Utviklingen innenfor renholdfaget er stor, spesielt når det gjelder implementering av ny teknologi. Her er Rogaland fylkeskommune langt framme, og nylig ble det investert i ny maskin ved Bryne vidaregåande skule, en moderne gulvvaskemaskin med avtagbar i-mop til steder maskinen ikke kommer til selv.
Ida Oline tok fagbrev som renholdsoperatør. Det var den driftige 28-åringens tredje fagbrev.
Thor Erik Waage
– Vi er første skole i Norge som tar den i bruk. Det er viktig å være i forkant og henge med på utviklingen av ny teknologi med tanke både på miljøvennlighet og kvalitet. Det er tungt å vaske med bøtte og mopp, og det gir ikke samme kvalitet, sier hun.
At fylket satser på teknologi og investerer er veldig bra for både for renholdernes arbeidsforhold, men også for for kvaliteten på renholdet i byggene, mener renholdslederen.
– Og det er med på å gjøre yrket og faget mer interessant, sier Haugstad Haugland.
200 jobber med renhold i fylket
I dag er det rundt 200 ansatte i Rogaland fylkeskommune som jobber med renhold. De gjør den viktige jobben med å sikre et godt fysisk arbeidsmiljø for over 21 000 ansatte og elever som er avhengig av et godt og riktig renhold.
Renholdsarbeidet i fylkeskommunen administreres av fagleder Kine Olsen, fag- og kompetanseansvarlig Espen Endregaard og renholdsplanlegger Joanna Wodzynska.
Fag- og kompetanseansvarlig Espen Endregaard, fagleder Kine Olsen og renholdsplanlegger Joanna Wodzynska i Rogaland fylkeskommune.
Thor Erik Waage
De forteller om et fag i rivende utvikling og stadig endring.
– Vår visjon er å fortsette med å investere i opplæring, workshops, og kompetanseutvikling for vårt renholdspersonell, forteller fagleder Kine Olsen, og fortsetter:
– Vi har også høyt fokus på motivasjon og trivsel som er avgjørende for å opprettholde kvaliteten på arbeidet. Vi jobber også med å oppmuntre flere ansatte til å ta fagbrev innen renholdsoperatørfaget. Dette gir anerkjennelse og økt kompetanse.
Nytenking og flere lærlinger
Modernisering og effektivisering basert på kunnskap og utstyr vil endre renholdfaget mer og mer. Derfor prøver fylket å være i forkant med å ta i bruk ny teknologi.
– Aksepten for modernisering krever nytenking og mer datakunnskap. Faget vårt er i endring og i årene fremover ser vi det på som strategisk viktig og få flere lærlinger inn, sier kompetanseansvarlig Espen Endregaard.
Han opplyser videre at fylkeskommunen også driver med fremtidsrettet renhold i form av testing av ulike autonome renholdsmaskiner (renholdsroboter), snuser på sensorteknologi, samt behovsstyrt renhold.
– Dette for å oppnå effektivt, smart og godt renhold i hele fylkeskommunens virksomhet, sier han.
Det er også stor utvikling når det gjelder kildesortering og ny teknologi i avfallshåndtering.
– Komprimering i avfallsbøtter er også noe vi jobber med. Dette kan bidra til å redusere avfallsmengde med opptil 70-80 prosent, samt redusere bruk av poser, sier Endregaard.
For en renholder vil dette innebære at tømming av avfall går fra å måtte gjøres en til to ganger per dag, til å bli tømming en til to ganger i måneden.
– Når det skal byttes får de vite på sitt digitale arbeidsverktøy ved hjelp av sensor.