Hederspris til renholderen Unni

Unni Olsen var blant de første i Norge som tok fagbrev i renholdsfaget. Etter mange år som ambassadør for renholdsoperatørene er hun tildelt Rogaland fylkeskommunes hederspris innen fag- og yrkesopplæringa.

Dame med blomster på scene. - Klikk for stort bildeUnni Olsen fikk årets hederspris i Rogaland.

Unni Olsen (62) er opprinnelig fra Kirkenes og startet sin renholdskarriere på sykehuset i hjembyen i nord. Hun har jobbet med renhold halve livet sitt. De siste 17 år har hun vært renholdsleder ved Karmsund videregående skole i Haugesund. Hun har også vært med i prøvenemnda i mange år og er koordinator for prøvenemnda i renholdsoperatørfaget i nordfylket. Renhold ble et eget fag i forbindelse med utdanningsreformen Reform 94, og Unni tok selv fagbrevet i 1997.

– For min del var det egentlig helt tilfeldig at jeg ble renholdsoperatør. Jeg syntes det var et kjekt, givende og utrolig variert yrke. Du finner renholdere i alle typer bygg, og vi har et stort samfunnsansvar, sier Unni Olsen.

Gleder seg over stolte lærlinger

Under årets fagbrevutdeling får 83 nye renholdere tildelt sitt fagbrev. 24 av disse bor i nordfylket, og flere av disse har hatt Unni som sensor på fagprøven.

– Det motiverer- og gleder meg enormt, når jeg ser at både lærlinger og kolleger opplever mestring etter hvert som de får kunnskap og erfaring. De blir så stolt og ivrige, og de ønsker å yte 150 prosent, sier en følelsesladd hedersprisvinner.

Årlig prisutdeling

Yrkesopplæringsnemnda i Rogaland deler årlig ut prisene «Årets lærebedrift» og «Årets hederspris» innen fag- og yrkesopplæring. Juryen fremhever at årets hedersprisvinner jobber utrettelig for å løfte fram at renholdsoperatørene planlegger og utfører profesjonelt renhold, og at renholdsoperatørfaget er et kjemisk og teknisk krevende fag.

– Unni Olsen er en ambassadør for renholdsoperatørfaget med sterk yrkesstolthet for faget sitt. Som prøvenemndsleder viser hun en betydelig fagkompetanse med krav til kvalitet, kombinert med et varmt hjerte for prøvekandidatene. Med stor entusiasme bidrar hun til anerkjennelse av profesjonelt renhold, sa Eirin Sund, leder av yrkesopplæringsnemnda under prisutdelingen i Haugesund 16. februar.

Ambassadør for renholdsfaget

Rektor Kjell Inge Bråtveit ved Karmsund videregående skole får ikke fullrost skolens renholdsleder.

– Unni er gjennom sin faglige integritet en enormt god ambassadør for renholdsfaget. Hun er et fantastisk menneske å forholde seg til. Hun er alltid positiv, alltid blid, og alltid villig til å gjøre det lille ekstra, sier Bråtveit.

Yrkesstoltheten skinner lang vei når vi møter Unni på skolen.

– Jeg føler stolthet hver dag. Jeg føler stolthet når vi rengjør i fellesarealene og jeg føler stolthet når vi får gode tilbakemeldinger om at skolen er ren og pen og at det er kjekt å komme hit, stråler prisvinneren.

Skolen er hjertebarnet

Hun legger heller ikke skjul på at hun er stolt av sine medarbeidere.

– Jeg vet at vi renholdere er med på å opprettholde kvaliteten på skolen vår. Det er estetisk pent å se på et rent bygg i rene lokaler. Vi forvalter overflater i millionklassen, og som renholdere bidrar vi til å ta godt vare både på inventaret og innemiljøet vi har her på skolen. Du ser kjapt resultatet av utført renholdsarbeid, og uansett om det blir gjort maskinelt eller manuelt så bidrar det til å skape trivsel. Det kjekke med min arbeidsplass er alle de gode kollegaene på tvers av hele skolen. Det er Karmsund videregående skole som er mitt hjertebarn, sier hun.

Samfunnsviktig fag

Unni kan varmt anbefale renholdsfaget, både til unge og voksne som ønsker å ta fagbrev. Men å gjøre rent handler ikke bare om å vaske. Det handler også om økonomi, teknologi og ergonomi.

– Renholdsfaget er et fag som aldri kommer til å dø ut, på lik linje med ganske mange andre samfunnsviktige fag. Alle kan gjøre rent, men ikke alle kan utføre det profesjonelt sånn som oss. De unge trenger nok litt mer informasjon om hva faget renhold går ut på. Det er ikke bare en mopp og en klut og et stativ. Vi utfører også mye maskinelt arbeid, både med polering og skuring. Teknologien og materialer er i utvikling og roboten er på full rulle inn også i vårt fag, forteller Unni.

Varierte oppgaver

Renholdere kan også involveres i andre oppgaver enn selve vaskejobben.  

– Med kunnskap kan vi også bidra til at det tas gode valg i byggeprosesser, enten det gjelder nybygg, oppussing eller endringer. Vi renholdere kan komme med forslag til overflater, materialer, tekstiler og utforming av bygget, og bidra til de beste løsningene både for brukere og renholdere, forklarer Unni Olsen. 

– Hva betyr det for deg å få denne prisen?

– Det betyr enormt mye. Jeg blir veldig glad og er takknemlig for at det man utfører og det man gjør, bidrar til at man blir sett og satt pris på. Det betyr masse, masse og det er veldig hyggelig. Det bidrar også til at jeg vil stå på enda mer. Jeg gir meg ikke med det første, smiler årets hedersprisvinner innen fag og yrkesopplæring i Rogaland.  

Prisen til årets lærebedrift deles ut i Stavanger 23. februar.