Dette gjør vi for ukrainske flyktninger

Par holder hender - Klikk for stort bildeKrigen i Ukraina påvirker også oss i Rogaland fylkeskommune. Og ikke bare på et mellommenneskelig nivå. Vi får blant annet oppgaver knyttet til bosetting, skole og tannhelse for flyktninger.

– Det er registrert over 2 000 ukrainske ankomne til Norge etter at krigen brøt ut. I tillegg er mange her på tre måneders turistvisum, og flere vil komme. Vi må være klare for å hjelpe dem med det som er våre ansvarsområder, sier fylkesdirektør Inge Smith Dokken.

Han orienterte tirsdag fylkesutvalget om hva fylkeskommunen foretar seg for å bedre forholdene for ukrainere som kommer til Rogaland. 

Integrering, skole og karriereveiledning

– Bosetting, integrering og opplæring av flyktninger, er relativt nye oppgaver for oss. Men det er viktige oppgaver, og vi skal ta oppdraget på alvor, sier fylkesdirektøren.

Det var med regionreformen i 2020 at fylkeskommunene fikk overført oppgaver fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Det innebar blant annet et ansvar for å kapasitetsstyre bosettingen av flyktninger i kommunene. Fylkeskommunen skal også tilby karriereveiledning innen tre måneder etter ankomst, og videregående opplæring til ungdommer fra 16 år. 

Tannhelse

I tillegg har Tannhelse Rogaland et ansvar for å tilby tannhelsetjenester til de flyktningene som havner inn under deres pasientgrupper, blant annet barn og unge under 22 år. UDI dekker kostnader til akutt tannbehandling for beboere i ankomstsentre og transittmottak som ikke har rettigheter i den offentlige tannhelsetjenesten.

Trenger akutt innkvartering

Akkurat nå jobber Utlendingsdirektoratet (UDI) med å opprette flere akutte innkvarteringer. For Rogaland sin del er det per i dag 400 plasser (100 leiligheter i Stavanger kommune og 300 i Hå Nærlandsparken). 

IMDi har bedt kommunene i Rogaland om å vurdere kapasiteten til å bosette flyktninger fra Ukraina. Flere kommuner har vært i kontakt med fylkeskommunen og uttrykker et ønske om det. De har meldt sin kapasitet til IMDi.  

Beredskapsmøter

I tiden fremover vil fylkeskommunen delta i ukentlige møter med statsforvalteren, som har en koordinerende rolle i beredskapsarbeidet knyttet til Ukraina-krigen.

Fylkeskommunen skal også utarbeide planer for kvalifisering, og gi karriereveiledning og opplæring i norsk og samfunnskunnskap. 

Nettverksangrep

I tiden etter at krigen brøt ut, har det vært et økt omfang av dataangrep mot fylkeskommunen. Det har medført sporadisk nedetid på nettverket og at det tidvis er tregere enn normalt. Det er satt i verk flere tiltak for å hindre negative konsekvenser av de mange angrepene.
 

Dette er fylkeskommunens integreringsoppgaver:

Som ledd i regionreformen fikk fylkeskommunen ansvar for flere integreringsoppgaver som tidligere lå til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi):

  • Bosetting – kapasitetstyring
  • Oppfølging av kommuner i deres kvalifiseringsarbeid
  • Arbeid mot negativ sosial kontroll og tvangsekteskap
  • Frivillighet og samfunnsdeltakelse
  • Samarbeid med sektormyndigheter på integreringsfeltet
  • Tilskuddene Jobbsjansen del B og mentor- og traineeordning, samt etablereropplæring for innvandrere.

Les mer om fylkeskommunens ansvar for det regionale integreringsarbeidet.