– Det er ikke nok å ønske seg klimaomstilling; vi må kreve den

Strengere krav og like regler for alle må til for å lykkes med klimaomstilling, var lyden blant næringsliv og offentlig sektor som forrige uke var samlet for å belyse barrierer og muligheter i overgangen til lavutslippssamfunnet. 

Gruppe med mennesker i en sal. Foto - Klikk for stort bildeDet var stort engasjement blant deltakerne som var til stede på samlingen i Stavanger.

Rogaland fylkeskommune er i gang med en regionalplan for klimaomstilling, og inviterte i forrige uke sentrale aktører i fylket til å dele sine erfaringer og behov i arbeidet med klimaomstilling. Det ble arrangert samlinger i Haugesund og Stavanger. Til stede var fagfolk innen klima og bærekraft i kommuner, næringsliv og forskningsmiljø. 

– Det er ikke nok å ønske seg klimaomstilling; vi må kreve den i anskaffelser, vi må ha konkrete mål og planer, og vi må samarbeide for å oppnå den, sa Herdis Sigurgrimsdottir, da hun etter samlingene oppsummerte ordlyden blant deltakerne. 

Ønsker mer forutsigbarhet 

Mangel på helhetstenking og for få intensiver ble nevnt som utfordringer både i Haugesund og Stavanger. På motsatt side pekte forutsigbare rammebetingelser, standardiserte verktøy for rapportering og overordnede planer seg ut som forutsetninger for å lykkes.  

Gruppe med mennesker som skriver på ark. Foto.  - Klikk for stort bildeDeltakerne i Haugesund kunne nyte finværet mens de flittig noterte utfordringer og muligheter i overgangen til lavutslipssamfunnet.

Ingen skal stå alene 

Til høsten blir det arrangert nye samlinger for å fange opp flere erfaringer, bekymringer og idéer. Da vil målgruppen bli utvidet til å også inkludere folkevalgte, lag og organisasjoner.  

– Klimaomstillingen både påvirker og angår oss alle. Da er det viktig å involvere og mobilisere bredt underveis i planprosessen. Omstilling er et stort og komplekst tema, og klimamålene kan nok oppfattes som litt «hårete». Ingen skal måtte stå alene i jobben med å klimaomstille, sier Lene Lundgren Kristensen som leder arbeidet med planen.  

En regionalplan som ivaretar flere behov 

Målet med medvirkningsprosessen er å sikre at regionalplanen blir et nyttig handlingsverktøy for hele regionen.  

– I Rogaland har vi kommuner og næringsaktører med ulike forutsetninger for å gjennomføre omstillingen, noe som gir ulike behov i overgangen til lavutslippssamfunnet. Ved å fange opp disse ulikhetene, får vi bedre kunnskap om hvordan vi kan få på plass en regionalplan som ivaretar bredden av disse, sier Kristensen.  

Regionalplanen for klimaomstilling skal gi retning for klimaarbeidet i Rogaland. Klimaomstillingsplanen vil ta for seg både utslippskutt, tilpasning til klimaendringer, bærekraftig ressursbruk og håndtering av ulike typer klimarisiko. 

Informasjon om arrangementer og høringer legges ut på regionalplanens hjemmeside.