Chesak oppsummerer årene som fylkesordfører

– Det blir uvant å lese om store saker i fylkespolitikken, uten at jeg selv skal være involvert. Det sier Marianne Chesak på sin siste dag som fylkesordfører i Rogaland. 

Fylkesordfører Marianne Chesak er gudmor for MS "Medstraum" - Klikk for stort bildeFylkesordfører Marianne Chesak er gudmor for MS "Medstraum" Marius Knutsen

Avtroppende fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) ser tilbake på mange fine øyeblikk fra åtte år som folkevalgt i Rogaland fylkeskommune. 

To politikere under konstituering av ny fylkesordfører. Foto - Klikk for stort bildeMarianne Chesak (Ap) var varaordfører i fire år mens Solveig Ege Tengesdal (KrF) var fylkesordfører. Her er fra konstitueringen for fire år siden, da Chesak ble fylkesordfører.

Nullvisjon mot frafall i videregående opplæring, landsbeste på læreplasser og gjennomføring på yrkesfag, skolefrokost, seriøsitetsbestemmelser i arbeidslivet, krav til 15 prosent lærlinger i våre byggeprosjekter, opprettelsen av eget lærlingekontor, verdens første elektriske hurtigbåt og plan for grønn industri. Dette er noen av sakene Marianne Chesak er stolt over å ha fått gjennomført i sin periode som fylkesordfører. 

Politikk med betydning

– Hvis det er ett spesielt godt minne jeg skal trekke fram, så må det være det øyeblikket da jeg fikk vite at Rogaland var det beste fylket på gjennomføring i videregående opplæring. Dette var stort fordi vi fikk en bekreftelse på at politikken vi hadde gjennomført fikk stor betydning for elevene våre og deres fremtid, sier Chesak. 

Marianne Chesak. Foto - Klikk for stort bilde– Samarbeid er nøkkelen for å lykkes i fylkespolitikken, sier Marianne Chesak. Øyvind Nesvåg

Ordførerkontoret i A-byggets første etasje er ryddet og Chesak er klar til å overlevere ordførerkjedet til den nye fylkesordføreren som konstitueres i fylkestinget tirsdag 24. oktober. 

– Mitt beste råd til de nye fylkespolitikerne, og ikke minst til påtroppende fylkesordfører, er å søke brede flertall i krevende saker. Krevende saker vil oppstå, og da er det viktig at man har bred enighet og står samlet, også på tvers av posisjon og opposisjon. Videre vil jeg si at samarbeid er nøkkelen for å kunne lykkes i fylkespolitikken. I tillegg vil jeg også råde alle nye fylkespolitikere til å se mulighetene i utfordringer som oppstår, sier Marianne Chesak.

Godt samhold, tross noen uenigheter

Fire år som varaordfører og fire år som fylkesordfører har satt spor. 

– Først og fremst kommer jeg til å savne alle de gode menneskene som jeg har blitt kjent med i løpet av de siste åtte årene både her i Rogaland, på tvers av fylker og utenfor våre landegrenser. Det har vært et godt samhold, på tvers av alle partier, selv om vi til tider er veldig uenig i enkeltsaker, sier Chesak.

Hun beskriver Rogaland fylkeskommune som en kunnskapsbedrift, med høy kompetanse innenfor alle fagfelt. 

– Jeg vil savne arbeidet med alle de forskjellige fagfeltene og den kunnskapen som følger med. Det å gjøre en forskjell i folks liv er også noe jeg vil savne. Det blir nok litt uvant å lese om store saker i fylkespolitikken, uten at jeg selv skal være med på å behandle dem. Livet går videre, og det skal bli spennende med nye oppgaver og utfordringer etter at jeg trer av som fylkesordfører. Men det er ikke noe tvil om at disse årene årene har betydd stort, og jeg tar med meg mye kunnskap og erfaring videre i livet, sier Marianne Chesak. 

Hun stilte ikke til gjenvalg i høst og tar nå pause fra politikken. Chesak starter i en ny jobb som leder for strategi og samfunnskontakt i Risa-konsernet. 

(Teksten fortsetter under bildet)

Politikere samlet. Foto - Klikk for stort bildeFylkesordfører Marianne Chesak (Ap) og fylkesvaraordfører Arne Bergsvåg (Sp) sammen med gruppelederne i deres siste fylkesting 17. oktober 2023. Øyvind Nesvåg

Marianne Chesaks avslutningstale i fylkestinget 17. oktober

Jeg vil først starte med å si tusen takk til alle sammen etter fire år i dette fylkestinget! Nå står vi her og er ferdig med vårt aller siste felles møte. Denne perioden har rett og slett flydd forbi!  

Selv ser jeg nå tilbake på en periode fylt med mye latter, god stemning og et godt samhold – også på tvers av posisjon og opposisjon. Det er ikke tvil om at det jeg kommer til å savne mest er alle dere og de stundene vi har delt sammen. Og jeg håper dere også sitter igjen med den samme opplevelsen av at vi har vært et fylkesting med et godt samhold, fylt med gode minner. Og selv om vi kanskje diskuterer som fillene fyker til tider, har vi også øyeblikk der vi kan le sammen.

Fylkesordfører på Teamsmøte. Foto - Klikk for stort bildeChesak er stolt av at ingen møter ble kansellert under pandemien.

Denne perioden har også vært utrolig spennende, utfordrende og vi har virkelig blitt satt på prøve. Vi hadde ikke vært i fylkestinget ett halvt år engang, før pandemien brøt ut. Når vi minst ventet det, ble verden snudd på hodet og samfunnet var kaotisk.

Men oppi alt kaoset, klarte vi å tilpasse oss. En ny og annerledes hverdag med Teams, alle slags bakgrunner på skjermene deres og ikke minst «du er muta!». Dere var utrolig flinke til å tilpasse dere og stålsette dere på en ny hverdag som fylkespolitiker. Heldigvis ble ikke hele perioden på Teams, selv om vi nok kan si at vi er blitt glad i Teams og at det er kommet for å bli, så var det en enorm glede å kunne møtes fysisk igjen.

Vi kansellerte ikke et eneste møte under pandemien. Og all ære og takk til Harald Eide Ellingsen og politisk sekretariat for det. Ikke bare under pandemien, men i disse fire årene har dere vært helt avgjørende for at alt skal gå rundt. Arbeidet som dere gjør for oss hver dag, er helt uvurderlig. Og om det ikke blir sagt ofte nok, så er vi veldig takknemlige for det arbeidet som dere gjør. Så tusen takk for det gode samarbeidet.

Videre så må jeg selvfølgelig også takke fylkesdirektøren og resten av administrasjonen. 

Fylkesdirektør og fylkesordfører. Foto - Klikk for stort bildeFylkesdirektør Gunn Claire Westad og fylkesordfører Marianne Chesak.

Kunnskapsnivået, effektiviteten og grundigheten i det arbeidet som kommer fra dere hver eneste dag, kan jeg nesten ikke sette ord på. Som fylkesordfører har det vært helt fantastisk å samarbeide med dere på daglig basis. Heldigvis er det kun politikerne som byttes ut hvert 4 år, og ikke dere.

Så må jeg si at det å ha vært fylkesordfører har vært en unik opplevelse. Sammen har vi fått til mye god politikk som har hatt betydning for våre innbyggere, men også for fremtidens generasjoner.

Jeg er utrolig stolt over resultatene våre når det gjelder nullvisjon mot frafall i videregående opplæring. Da jeg begynte som fylkesvaraordfører var vi midt på treet. Nå er vi år etter år på pallplassering, og det er noe å være stolt over. Så håper jeg at de som fortsetter, har som mål å sikre at vi er ikke i mål før vi får alle elever gjennom skoleløpet. Tallene for gjennomføring viser at det arbeidet som gjøres av oss er av betydning. Det er utrolig givende å se at politikk fungerer, og at det betyr noe for ungdommene våre hva vi gjør i Fylkestinget og i fylkeskommunen.

Glade personer på fagbrevutdeling. Foto - Klikk for stort bildeFagbrevtutdeling februar 2020.

Vi har vært et foregangsfylke når det gjelder lærlinger. Vi er best i landet på læreplasser, best på gjennomføring på yrkesfag, vi har opprettet eget lærlingekontor i fylkeskommunen og rekord mange lærlinger i egen organisasjon.

Vi har også fått verdens første elektriske hurtigbåt, som har fått stor oppmerksomhet over hele verden! I juni var også Medstraum nominert til EUs innovasjonspris under bærekraftsuka. At vi i løpet av perioden har fått til noe så stort som dette, er veldig bra. Både for nyskapende teknologiske løsninger, men også for å skape løsninger som er viktig for fremtidens generasjoner og for miljøet.

Fire damer i bunad og innbyggere på bruåpning. Foto - Klikk for stort bildeFra åpningen av Helgøy Bru i 2022.

I forlengelse av det så vil jeg trekke frem plan for grønn industri som vi vedtok før sommer. At vi er det første fylket som har vedtatt en slik plan, viser at Rogaland er på ballen og det er her det grønne skiftet skjer. Vi er et foregangsfylke, og det skal vi aldri slutte å snakke om!

Dette er noen av de sakene jeg virkelig ser tilbake på som noen av mange viktige saker vi har behandlet, og jeg håper dere alle har deres seiersaker. Og det kjennes godt at når jeg selv går av i dag, kjenner jeg på at vi virkelig var med på å gjøre en forskjell i innbyggerne våre sine liv. Det håper jeg dere føler også på.

Jeg personlig kjenner at det er vemodig å stå her i dag, og at dette er slutten av et kapittel. Det gjelder nå ikke bare for meg, men også for flere andre her som ikke tar en ny runde i høst. Til dere som fortsetter ønsker jeg lykke til med arbeidet videre i Fylkestinget. Og til dere som «tar en pause», ønsker jeg lykke til med andre oppgaver. Det har vært utrolig kjekt å lede møtene med dere.

Jeg vil takke hver og en av dere som har vært med i fylkestinget de siste fire årene, som har stått på og bidratt for fylket vårt. Det har vært en glede!