Årets kokk 2023 blir arrangert i Stavanger

Stavanger og matregionen Rogaland blir i september vertskap for konkurransen Årets kokk, den norske kvalifiseringen for Bocuse d’Or Europe 2024.

Fire kokker med premie i Bocuse d’Or. Foto - Klikk for stort bildeFilip August Bendi fra Sandnes og det norske teamet tok sølv i verdensfinalen i Lyon i januar. Til høsten starter kampen om å bli Norges neste Bocuse d’Or-kandidat, og det skjer i Stavanger. Linda Wiken, Bocuse d’Or Norge

Årets kokk ansees som landets vanskeligste og mest prestisjefylte konkurranse i kokkekunst. Vinneren blir Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe som arrangeres i Trondheim 19.-20. mars 2024. Her konkurrerer 20 av Europas beste kokker og de 12 beste går videre til verdensfinalen Bocuse d’Or 2025.

Fylkesutvalget bevilget 14. februar 500 000 kroner til arrangementene Årets kokk og Årets unge kokk. Begge går av stabelen i Stavanger Konserthus 18. september.

Rekruttering er viktig

Årets unge kokk er en konkurranse for kokker under 25 år, inkludert lærlinger under 20 år i aktive lærekontrakter. Arrangementet gir unge kokker tilgang til læring og konkurranse i regi av stiftelsen Norsk Gastronomi.

– For Rogaland som matregion betyr konkurransen Årets kokk at kokkeyrket løftes fram. Rekruttering til matfagene er svært viktig for Rogaland, som er hjemfylke for breddekonkurransene Asko Norgescup og Tine Matcup, samt finalene i Det Norske Måltid. For fylkeskommunen er dette viktige elementer i vår nylig vedtatte matstrategi, sier fylkesordfører Marianne Chesak. 

Vinnere av kokkekonkurranse - Klikk for stort bildeAndrea Svendsen vant Årets unge kokk 2021 Norsk Gastronomi

Måltidsturisme

Stavanger har etablert seg som en by for måltidsturisme og matopplevelser med flere av Norges beste restauranter og kokker i verdensklasse.

Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun fremhever hvordan mat- og kokkerelaterte arrangementer som Årets kokk forsterker Stavangers gastronomiske posisjon.

– Disse konkurransene styrker både satsing og oppmerksomhet rundt mat, matproduksjon og matbyen Stavanger, og vil skape positive ringvirkninger for matregionen vår og for kokke- og serveringsmiljøene våre, sier Nordtun.

Dugnads- og spleiselag på veien til Lyon

– 18. september blir en stor dag for matbyen Stavanger og det gastronomiske Norge, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi.

Årets kokk arrangeres med økonomisk støtte fra Stavanger kommune og Rogaland Fylkeskommune, i tillegg til stiftelsens gode samarbeidspartnere og et dugnadsvillig kokkemiljø.

Stavanger var vertsby for Bocuse d’Or Europe i 2008, verdens første kontinentale kvalifisering i Bocuse d’Or. Arrangementet ansees som en nøkkelbegivenhet for Stavangers internasjonale status som matby.