Aldri før har så mange fullført videregående i Rogaland

Vi er nest best i landet, viser ferske tall.

Foto: To jenter med hjelm. - Klikk for stort bildeEn viktig målsatsning for fylkeskommunen er at flest mulig fullfører videregående utdanning. Rogaland fylkeskommune.

– Mye av den positive utviklingen kan skyldes avlyst eksamen i 2020. Resultatet er likevel noe alle i Rogaland kan være stolte over.  Opplæring er et fantastisk oppdrag, og dette resultatet viser at vi er best når skolene, næringslivet, organisasjoner og folkevalgte samarbeider, sier opplæringsdirektør Eiliv Fougner Janssen. 

Et av de viktigste målene for skole og utdanning i Rogaland fylkeskommune er at flest mulig skal fullføre videregående opplæring. 

De nyeste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at prosentandelen som har fullført med studie- eller yrkeskompetanse i Rogaland er på 84,8 prosent.

Eiliv Fougner Janssen. Foto - Klikk for stort bildeOpplæringsdirektør, Eiliv Fougner Janssen.

Betyr mye for fremtiden til elever og lærlinger

Den største økningen for elever og lærlinger som har fullført, og bestått, er blant de med 3 til 4 i snittkarakterer fra grunnskolen på både studieforberedende og yrkesfag. 

Opplæringsdirektøren peker på at nettopp disse resultatene betyr mye for fremtiden til elever og lærlinger. 

– Å fullføre videregående med fag- eller svennebrev, kompetansebevis eller vitnemål er viktig fordi det kvalifiserer deg til studier og jobb, sier Fougner Janssen. 

Gir godt utgangspunkt for arbeidet videre 

Ny opplæringslov som trer i kraft første august 2024, sier blant annet at elever og lærlinger har rett til videregående opplæring helt til de har fått studie- eller yrkeskompetanse. 

– Resultatene i år gir oss et enda bedre utgangspunkt til høsten når Fullføringsreformen trer i kraft, avslutter opplæringsdirektøren. 

Hvert år publiserer SSB gjennomføringstall for elevene som begynte på første videregående. Tallene for i år viser gjennomføring for elever som startet i Vg1 for første gang høsten 2017 og gjennomførte etter 5 år for elever som tar studieforberedende og 6 år for elever som går yrkesfag. 

Les tall fra SSB her.