Strandgravfeltet på Hå gamle prestegard i Hå

Ved Hå gamle prestegard ligger det et unikt gravfelt fra jernalderen. 

Flyfoto av gravrøyser langs strand. Hå gamle prestegard syner i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeFlyfoto av strandgravfeltet ved Hå gamle prestegard. Arkeologisk museum, Univeristetet i Stavanger.
  • Praktisk info

    • Adkomst: natursti
    • Turavstand: et par hundre meter
    • Universell utformet adkomst: nei
    • Parkering: ja, ved Hå gamle prestegard

Oppdag strandgravfeltet

Strandgravfeltet på Hå ligger på et nes ut mot havet. En gang i tiden har det vært minst 60 gravrøyser her. Gravfeltet er spesielt da gravene er utformet på mange ulike vis, de mest unike er røysene med en trearmet-, stjerneform. Denne stjerneformen er ganske sjelden, både i Rogaland og Norge. Flere graver ble utgravd på 1950-tallet og senere gjenoppbygd til sin opprinnelige form.

Nærbilde av en langrøys. Flere gravrøyser syner i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeLangrøys. Jenny Gyllensten Alvestad, Rogaland fylkeskommune.

Gravene

I folkevandringstid fantes det umarkerte graver, kjent som flatmarksgraver, og markerte graver i form av hauger eller røyser. På Hå er det flest røyser, der den ytre formen varierer. Noen er runde, andre kvadratiske og flere er avlange eller ovale. Sistnevnte er som regel kvinnegraver, hvilket støttes av det utgravde materialet, da det antas at opptil to tredjedeler av de gravlagte er kvinner. I de fleste gravene ble det funnet et individ, noen ganger i en slags steinkiste, men i enkelte røyser var det gravlagt opptil syv mennesker. Flere av de døde fikk med seg gravgods, for det meste bruksgjenstander, som kniver og spinnehjul, men enkelte fikk også med seg finere ting som smykker. De gravlagte har trolig bodd på gårder i nærheten.

Nærbilde av et spinnehjul i stein. - Klikk for stort bildeSpinnehjul. Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger. Nærbilde av en korsformet spenne fra folkevandringstid. - Klikk for stort bildeKorsformet spenne fra folkevandringstid. Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

Adkomst 

Gravfeltet ligger rett ved Hå Gamle Prestegård, der det er parkering, kafe og utstillinger. Fra parkeringsplassen og informasjonsskiltet går det en sti inn på gravfeltet.

Foto av sju gravrøyser. Nordsjøen syner i horisonten. - Klikk for stort bildeGravrøyser. Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

Kulturminner i nærområdet

  • Obrestad fyr
  • Gårdsanlegget på Obrestad
  • Gravfeltet på Obrestad

Kilder og mer informasjon

Oppdag flere kulturminner på nettsiden kulturminnesøk.no.

Les om Hå gamle prestegard på nettsidene deres.

Hauken, Å. D. 2024, Burials On The Beach. The Iron Age cemetery at Hå Old Parsonage in Rogaland, SW Norway.  AM-Profil 13. Museum of Archaeology, University of Stavanger.

 

Kontakt

Hjelp oss å ta vare på kulturminnene. Dersom du oppdager skader på kulturminnene, ta kontakt med Rogaland fylkeskommune på epost arkeologi@rogfk.no.