Jernaldergården på Ullandhaug i Stavanger

Besøk den unike jernaldergården på Ullandhaug og opplev livet i eldre jernalder.

Dronefoto av jernaldergården på Ullandhaug. To langhus og flere kulturminner synes. Hafrsfjord synes i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeJernaldergården på Ullandhaug. Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.
  • Praktisk informasjon

    • Adkomst: sti
    • Turavstand: 250 meter
    • Universell utformet adkomst: ja
    • Parkering: ja

Oppdag jernaldergården

Jernaldergården på Ullandhaug er et rekonstruert gårdsanlegg fra folkevandringstiden (375 – 550 e.Kr.). Gården ligger på toppen av Ullandhaug, ca. 3 kilometer fra Stavanger sentrum, med praktfullt utsyn over Nord-Jæren og Hafrsfjord. Som det eneste i sitt slag i Norge, er gården gjenreist på restene etter en gård fra folkevandringstiden. De tre husene er innredet med utstyr og husgeråd, og det brenner levende ild på de opprinnelige ildstedene.

Gårdsanlegget

Alle husene hadde jordgulv og var ellers bygde av tre med ytre murer av stein som vernet mot vind og vær. På taket var det trolig grastorv. 

Taket vart båret av to parallelle rader stolper som stod inne i husene. To og to stolper var bunnet sammen med en tverrbjelke slik at de dannet en grind. Grindbygde hus har vært i bruk i Rogaland heilt opp til moderne tid. Inne i husene er det funnet ildsteder, spor etter skillevegger, matrester og gjenstander som ble mistet eller kastet av de som bodde der.

Rekonstruert langhus fra jernalder, med torvtak og vegger av stein. En steingard synes i forgrunnen. - Klikk for stort bildeLanghus på jernaldergården. Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

Disse funnene kan fortelle oss om hvordan husene ble bruk. Det nordvestre huset (hus 1) har vært delt opp i minst to rom. Det ene rommet var trolig et sauefjøs eller et lagerrom. I det nederste rommet er det funnet rester etter matlaging. Denne delen av huset er tolket som en festhall som bare ble brukt ved spesielle anledninger. Det minste huset (hus 2) har vært et helt vanlig bolighus der de lagde mat, arbeidet med håndverk og reparerte redskaper.

Det lengste huset (hus 3) har hatt fjøs i den øverste delen. Resten av huset ser ut til å ha vært delt inn i flere rom. Rommet nærmest fjøset har for det meste vært brukt til matlaging og var kanskje også kjøkken. Det neste rommet ble også brukt til matlaging, men her har en dessuten jobbet med tekstiler, metallarbeid og annet håndverk.

Adkomst

Jernaldergården på Ullandhaug er godt tilrettelagt – både med besøkssenter, kafé, parkeringsplass, og rekonstruerte kulturminner. Du finner jernaldergården i Madlamarkveien 152, 4021 Stavanger.

Kulturminner i nærområdet

  • Fluberget på Revheim
  • Ytraberget i Hafrsfjord
  • Helleristningene på Aubeberget

Kilder og mer informasjon

Lær mer om jernaldergården på Ullandhaug hos Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

Oppdag flere kulturminner på kulturminnesøk.no.

Kontakt

Hjelp oss å ta vare på kulturminnene. Dersom du oppdager skader på kulturminnene, ta kontakt med Rogaland fylkeskommune på epost arkeologi@rogfk.no.