Gårdsanleggene på Vaula
Lars Søgaard Sørensen, Rogaland fylkeskommune
-
Praktisk informasjon
- Adkomst: sti
- Turavstand: 100 - 250 meter
- Universell utformet adkomst: nei
- Parkering: nei
Oppdag Vaula
Det smale eidet mellom Askje og Mosterøy kalles «Vaula», som er et lokalt ord for vadested. Her skjærer fylkesvegen gjennom to imponerende gårdsanlegg fra folkevandringstid hvor det er registrert både hustufter, nausttufter, gardfar, rydningsrøyser og graver.
Gårdsanleggene på Vaula.
Lars Søgaard Sørensen, Rogaland fylkeskommune.
Gårdsanleggene
Gårdsanleggene på Vaula er noen av de best bevarte gårdsanleggene vi har fra folkevandringstid (200 – 500 e.Kr.). Anleggene består av to tun som ligger omtrent 100 meter fra hverandre. Begge tunene består av to hus: et stort langhus og et mindre hus som ligger omtrent vinkelrett på hverandre. De mindre husene kan ha vært en slags smie eller verksted, mens de store husene er kombinerte boliger og fjøs.
Mellom de to tunene er det rester etter et omfattende gjerdesystem og på jordene nord for tunene fantes det tidligere mange rydninger fra når åkrene ble ryddet til beite og dyrkning. Nede ved sjøen ligger det i tillegg en nausttuft fra samme periode. Denne ble bygd om til å fungere som bolighus i løpet av vikingtiden.
Der veien går i dag lå det tidligere en stor gravhaug fra folkevandringstid, hvor det er gjort flere funn, av blant annet draktsmykke, kniv, pilspisser og keramikk. På 1950-tallet ble det også gjort arkeologiske undersøkelser i tuftene, hvor det ble gjort funn av smykker, spinnehjul, ildslagningsstein, fiskesøkker, kvernsteinsfragmenter og bryner. Noen av disse funnene er utstilt på Arkeologisk museum i Stavanger.
Gårdsanleggene på Vaula.
Lars Søgaard Sørensen, Rogaland fylkeskommune.
Adkomst
Ta av fra E39 mot Mosterøy, så kommer man til gårdsanlegget midt i Dysjalandsvågen, der hvor Mosterøy møter Askje.
Kulturminner i nærområdet
- Helleristningene på Austre Åmøy
- Talgje kirke
- Utstein kloster
Kilder og mer informasjon
Oppdag flere kulturminner på kulturminnesøk.no.
Kontakt
Hjelp oss å ta vare på kulturminnene. Dersom du oppdager skader på kulturminnene, ta kontakt med Rogaland fylkeskommune på epost arkeologi@rogfk.no.