Gårdsanlegget på Frøyland.
Rogaland fylkeskommune.
-
Praktisk informasjon
- Adkomst: sti og beitemark
- Turavstand: rundtur på mellom 300 og 1500 meter
- Universell utformet adkomst: nei
- Parkering: ja
Oppdag Frøyland
Dirdal, «den digre dalen», har mange kulturminner fra eldre tider. Dalen har vært et viktig knutepunkt for ferdsel fra fjell og fjord, og dette viser godt igjen i landskapet den dag i dag.
Like sørøst for vegmuseet ligger det flere hustufter, gravrøyser, rydningsrøyser, gardfar, innhegninger og geiler. Dette store gårdsanlegget er trolig den opphavelige gården Frøyland. Den var i bruk i eldre jernalder, og inneholder de fleste kulturminnene som er igjen i Dirdal. Navnet Frøyland, som går igjen mange steder i Norge, alltid noe trukket inn fra sjøen, viser til fruktbarhetsgudinnen Frøy. I Dirdal er det funnet en unik dyrefigur av kleberstein. Denne kan tolkes som et fruktbarhetssymbol knyttet til Frøy.
Slik kan de ha gravlagt folk ved Frøyland.
Illustrasjon: Arkikon.
Gårdsanlegget
Gårdsanlegget ble dokumentert og målt opp av arkeologer fra Rogaland fylkeskommune i 2016. I denne forbindelse ble området overgått systematisk og kulturminnene ble beskrevet, fotodokumentert og kartfestet med GPS. Et resultat av denne kontrollregistreringen var at flere kulturminner som tidligere var vurdert å være rydninger ble tolket som gravrøyser. Totalt består gårdsanlegget av 133 enkeltminner: 3 gardfar, 1 geil, 63 gravrøyser, 1 hustuft, 1 innhegning, 63 rydningsrøyser og 1 tuft.
Det er tidligere gjort flere arkeologiske funn i Dirdal. Disse er i dag på Arkeologisk museum i Stavanger.
Adkomst
Man kommer seg til gårdsanlegget på Frøyland ved å parkere hos vegmuseet i Dirdal. Her er informasjonsskilt, og det er kort gåavstand til de første kulturminnene. Regn med en gåtur på ca. 1 km i beitemark om man vil se alt.
Kulturminner i nærområdet
- Gårdsanlegget på Homsland
- Limagården og Fodnabergheiå
Mer informasjon
Oppdag flere kulturminner på nettsiden kulturminnesøk.no.
Kontakt
Hjelp oss å ta vare på kulturminnene. Dersom du oppdager skader på kulturminnene, ta kontakt med Rogaland fylkeskommune på epost arkeologi@rogfk.no.