Gårdsanlegget på Fodnabergheiå i Gjesdal

Gårdsanlegget på Fodnabergheiå er et av de største kulturminnefeltene i Gjesdal.

Gårdsanlegget i Fodnabergheiå. En hustuft synes i forgrunnen. Foto. - Klikk for stort bildeGårdsanlegget i Fodnabergsheiå Rogaland fylkeskommune
  • Praktisk informasjon

    • Adkomst: grusvei og tursti
    • Turavstand: 1-3 kilometer
    • Universell utformet adkomst: nei
    • Parkering: ja

Oppdag Fodnabergheiå

Gårdsanlegget i Fodnabergheiå skriver seg fra folkevandringstid (ca. 350-550 e.Kr.) Det er et godt synlig kulturmiljø som består av både bolighus og fjøs, gravrøyser og rydninger. I området er det i tillegg påvist bosetningspor fra jernalder og en steinalderlokalitet som ikke er synlige i markoverflaten.

Gårdsanlegget er skilta og tilrettelagt, og området er et mye brukt turområde. Det er en merket turløype som binder tunet på Limagarden og gårdsanlegget på Fodnabergheiå sammen.

Grafisk illustrasjon av kulturminnene ved Fodnabergheiå. Kart. - Klikk for stort bildeOversiktskart over kulturminner i Fodnabergheiå Illustrasjon: Arkikon.

Gårdsanlegget

I Fodnabergheiå er det registrert nesten 150 individuelle kulturminner, blant annet 5 tufter, 18 gravrøyser, 2 geiler og 124 rydningsrøyser.

De fleste tuftene er av langhus hvor det har vært både boligdel og fjøs. Den største tuften er over 30 meter lang og 8 meter bred. I nordenden av dette huset ligger restene av en geil som førte dyrene fra fjøset og ut i utmarken. Gårdsanlegget er ikke arkeologisk undersøkt.

Gravrøysene lå vanligvis nær gårdene eller der folk ferdes. De viser at de hauglagte var tett knyttet til de levende som budde på gården. Det kan være vanskelig å skille mellom gravrøyser og rydninger, men gravrøyser er vanligvis større og med en mer forseggjort konstruksjon.

I gravrøysene lå det gjerne flere folk gravlagt. I kanten av en av røysene nærmest tuft 4 ble det funnet et spannformet leirkar som inneholdt brent bein fra et menneske og rester etter en kam laget av bein.

Grafisk fremstilling av hvordan daglivlivet i jernalderen kan ha vært. Interiør av langhus med mennesker. - Klikk for stort bildeDagligliv i jernalderen Illustrasjon: Arkikon.

Adkomst

Fodnabergheiå er lett tilgjengelig fra Limagarden, hvor det er parkeringsplass, informasjonsskilt og tilrettelagt sti. Beregn noen kilometers gåtur og en del høydemeter.

Kulturminner i nærområdet

  • Gravfeltene i arboretet på Revheim
  • Gårdsanlegget på Homsland
  • Gårdsanlegget ved Øgården på Høyland

Mer informasjon

Oppdag flere kulturminner på nettsiden kulturminnesøk.no.

Kontakt

Hjelp oss å ta vare på kulturminnene. Dersom du oppdager skader på kulturminnene, ta kontakt med Rogaland fylkeskommune på epost arkeologi@rogfk.no.