Stavanger kommune - Vennskapshyttå

Vennskapshyttå er én av to dagsturhytter i Stavanger kommune. Den ligger på nordsiden av Hundvåg og har flott sjøutsikt til Ryfylke.

Dagsturhytta på Hundvåg. Foto - Klikk for stort bilde Stavanger kommune

Oppdag Vennskapshyttå

  • Åpent: hele året
  • Overnatting: nei
  • Passer for: alle som ønsker seg ut på tur. Det er en kort tur på gruset turvei ut til hytta. Det er en enkel tur som passer for alle aldre.
  • Turavstand: det er flere ruter inn til hytta. Den korteste ruta er ca. 1 kilometer, den lengste, rundt hele neset, er snaut 2 kilometer én vei.
  • Universell utformet adkomst: Ja, det er mulig å bruke turvei fra parkeringsplass ved Ryfylketunellen, eller fra bussholdeplass ut til hytta.
  • Toalett: nei
  • Vedovn: inne i hytta, ta gjerne med egen ved

Tilkomst og parkering

Se kart

Turen til Vennskapshyttå passer godt for både store og små, også de med rullestol. På varme sommerdager er det mulig å bade på de gode sandstrendene eller i steintrappene som ble lagt etter Ryfast-prosjektet. På vindfulle vinterdager kan du fyre i vedovnen og sitte varmt og lunt i hytta.

Turen til Vennskapshyttå er skilta fra tre forskjellige parkeringsplasser: 

  1. Fra parkeringsplass fra Ryfasttunellen – 2 km tur/retur, tilgjengelig med manuell og elektrisk rullestol, antall høydemeter på turen er 13 meter.
  2. Fra parkeringsplass ved Lundesvingene – 1,6 km tur/retur, tilgjengelig med elektrisk rullestol, men litt bratt ned svingene til neset der dagsturhytta ligger, antall høydemeter på turen er 17 meter.
  3. Fra parkeringsplass ved Kisteneset – 4 km tur/retur, tilgjengelig med elektrisk rullestol, antall høydemeter på turen er 10 meter.

Alle tre turene går på gruset turvei helt inn til dagsturhytta. Turveien fra parkeringsplassen ved Ryfasttunellen er tilgjengelig med manuell og elektrisk rullestol, mens de andre er tilgjengelige med elektrisk rullestol. Parkeringsplassen ved Ryfasttunellen er størst og har god kapasitet.

Det er også mulig å ta buss til Vennskapshyttå. Buss nr 1. går fra Byterminalen i Stavanger sentrum. Bussen går hvert 8 minutt og det er det samme om du tar «Hundvåg øst/vest», eller «Hundvåg vest/øst». Du går av på busstoppet som heter «Brosmeveien». Se nettsidene til Kolumbus for å få til enhver tid oppdatert informasjon.

Turbeskrivelse

Turene inn til hytta er på gruset turvei. Alle turalternativene inn til hytta er belyst og turen er forholdsvis flat. Ikke la deg lure av få høydemetre, det er likevel flott utsikt inn mot Ryfylke og byøyer på flere steder inn til dagsturhytta.

På flere strekk inn mot hytta er det inngjerda beitedyr. Her må du holde hunden din i bånd, men 500 meter øst fra dagsturhytta er det et område der du kan slippe hunden løs. Dette området er merket med skilt. 

Området er et flott kulturlandskap med steingarder, fornminner og med mye fugleliv. Du har stor sannsynlighet for å se både vipe og hegre om du kommer på riktig årstid. Dersom du går fra parkeringen ved Ryfasttunellen (tur 1), kan du også stikke innom en fin lekeplass på veien. Tar du turen innom ytterst på Lundsneset (tur 3), kan du se minnesmerket for 22. juli.

 Kontakt

Ann Kristin Kro

naturforvalter i Stavanger kommune

E-post: ann.kristin.kro@stavanger.kommune.no