Skolevalg, skoledebatter og valgtorg gir elevene en opplevelse av å være en aktiv medborger i et demokrati, og en praktisk innføring i demokratigrunnlaget. Skolevalget er en del av skolenes oppdrag for å fremme demokrati og medborgerskap, og oppfyller kompetansemål i læreplanen.
Ofte stilte spørsmål
Alle som er elever ved skolen, kan stemme.
Valget gjennomføres som urnevalg. Det vil si med papirstemmeseddel som puttes i en boks.
Ved å stemme får du innsikt i og erfaring med en viktig del av et demokratisk samfunn.
Resultatene publiseres offentlig etter opptelling. De politiske partiene er opptatt av resultatene fordi de ofte viser trender i befolkningen og kan gi et signal om resultatet i valget.
Skoledebatter gjennomføres på de ulike videregående skolene. I skoledebattene møtes representanter fra ni ungdomspartier. De som får være med er ungdomsrepresentantene for de ni partiene som hadde høyest valgoppslutning ved siste valg.
Les mer om skolevalget 2025
Demokratiuke på videregående skoler
Det er ønskelig at alle videregående skoler arrangerer demokratiuke for elevene før valget. Målet med en demokratiuke er å arbeide med demokratiutvikling og å lære elevene om kritisk tenkning og øke valgdeltakelsen.
Digital læringsressurs for videregående skoler
Stiftelsen KÅKÅ Kverulantkatedralen har produsert en digital læringsressurs. Den digitale læringsressursen skal brukes i klasserommet til å engasjere elever om demokratiet, og skal være et nyttig verktøy opp mot årets valg spesielt, men i undervisningen gjennom hele året generelt. Den digitale læringsressursen er delt inn i fire ulike temaer med forslag til aktiviteter knyttet til hvert tema, basert på en dobbelttime av varighet på totalt 90 minutter.
Mer informasjon formidles til de videregående skolene.