Grøderøysa på Vistnes
Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.
-
Praktisk informasjon
- Adkomst: natursti
- Turavstand: ca. 1 kilometer
- Universell utformet adkomst: nei
- Parkering: nei
Oppdag Grøderøysa
Ytterst på vestre Randaberg, med utsikt mot Håsteinsfjorden og Nordsjøen ligger Grøderøysa, Rogalands største langhaug. Den er bygget av enorme mengder rullestein, og må ha vært om mulig et enda mektigere syn i forhistorisk tid enn den er i dag.
Røysa er ikke arkeologisk undersøkt og det det kjennes heller ikke til funn fra den, så det er vanskelig å gi en sikker datering. Det er ikke utenkelig at røysa har vært i bruk over lengre tid og i flere perioder, med tanke på hvor stor den er og omfattende den må ha vært å konstruere. Om vi skal dra sammenligninger til andre imponerende gravminner fra lenger sør på Jæren, for eksempel røysene ved Hå gamle prestegard, så er det ikke urimelig å anta at Grøderøysa har vært i bruk i folkevandringstid.
Gravrøysa
Grøderøysa er den største langhaugen i Rogaland. I 1898 ble den beskrevet til å være 38,5 meter lang, 9 meter bred og 2,5 meter høy. Det fantes spor etter gravninger og det lå fire store heller i midten, som en mente var dekkheller over en grav.
Røysa ble restaurert av Rogalands Kredsforening for Naturfredning i Norge i 1937. I forbindelse med denne restaureringen ble røysen noe forstørret, og den er nå 46 meter lang, 13 meter bred og 2,2 meter høy. Det ser også ut til at gravkammeret ble restaurert i denne sammenhengen.
Eldre foto av kammeret i Grøderøysa..
Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.
Adkomst
Grøderøysa ligger i nordre ende av Molviga på Randaberg. Den er ikke tilrettelagt med parkeringsplass, men er tilgjengelig langs en tursti langs fjorden. Adkomst via Vistnesveien. Ta hensyn til nærmiljøet og dyr på beite når du besøker kulturminnene.
Kulturminner i nærområdet
- Vistehola
- Helleristningene på Harestad
- Viste kirkested
Mer informasjon
Oppdag flere kulturminner på kulturminnesøk.no.
Kontakt
Hjelp oss å ta vare på kulturminnene. Dersom du oppdager skader på kulturminnene, ta kontakt med Rogaland fylkeskommune på epost arkeologi@rogfk.no.