Før bompengeinnkrevingen kan begynne, skal bypakken til behandling i Stortinget, og nye bomstasjoner skal bestilles og bli satt opp.
Den nye bypakken har et mål om nullvekst i personbiltransport, god tilgjengelighet og framkommelighet, reduserte klimautslipp, folkehelse, trafikksikkerhet og byutvikling.
Dette er de største vei- og gateprosjektene i pakken
- ny Risøy-forbindelse
- ny Eikjeveg
- utbedring av Tittelsnesvegen på fylkesvei 47
- utvikling av Karmsundgata fra Storasundgata til Flotmyr.
Pakken inneholder også ni store gang- og sykkelprosjekter, som vil gjøre det tryggere og enklere å gå eller sykle til og fra Haugesund sentrum, områdesenteret på Norheim, skoler, idrettspark og andre områder. I tillegg settes det av penger til mange mindre gang-, sykkel-, kollektiv- og trafikksikkerhetstiltak. Samlet er det planlagt et investeringsvolum på omtrent 4,4 milliarder kroner (2022-kroner), der 50 prosent skal gå til gang-, sykkel- og kollektivprosjekter.
Etter at bypakken er vedtatt i Stortinget, blir det utarbeidet et handlingsprogram, der tidspunkt og rekkefølge for alle prosjektene blir bestemt mer detaljert.
Her er en oversikt over prosjektene i bypakken:
Bomstasjoner
11 bomstasjoner skal settes opp i byområdet. Bomstasjonene vil danne en ring omkring sentrumsnære områder i Haugesund, og en annen ring sør i byområdet. Bomstasjonene i sentrumsringen skal stå på samme sted som stasjonene i dagens Haugalandspakke, mens en del av stasjonene i den søndre ringen vil være nye. De nye bomstasjonene vil få innkreving i begge kjøreretninger, og taksten blir
- 14 kroner for lette kjøretøy
- 28 kroner for tunge kjøretøy (2022-kr)
Lette kjøretøy med brikke får 20 prosent brikke-rabatt, og el-biler i tillegg 30 prosent nullutslipps-rabatt. Takstnivået blir justert i henhold til prisstigningen underveis i bypakke-perioden.
Her skal bomstasjonene stå når ny bypakke for Haugesund og fastlandskarmøy starter opp, sannsynligvis i 2025