Skoleelever lærte om store maskiner og blindsone

 Rogaland fylkeskommune og entreprenør Bjarne Nordtveit AS samarbeider for å lære opp skoleelever.

Entreprenøren er godt i gang med prosjektet som består av ei miljøgate og en del forbedringer for gående og syklende i området Vikedal sentrum til Søndenåfeltet.

Rogaland fylkeskommune bruker undervisningsmateriell som er utarbeidet av Trygg trafikk og Norges Lastebileierforbund i arbeidet med blindsoneopplæring. Målet er å bevisstgjøre små og store på trygg ferdsel i trafikken.

Nylig fikk elever i 1.-10. klasse på Vikedal skule opplæring i blindsone.

— På forhånd sendte vi lenker til relevante filmer for elevene. Blant annet Stopp, se og vink. Seinere hadde vi praktisk sikkerhetsopplæring. Entreprenøren stilte med lastebil, og vi pratet om bremselengde, forklarte hva blindsone og hvordan kamera og speil fungerer, forteller byggeleder May Linn Askeland i Rogaland fylkeskommune.

For elevene er kanskje det mest nyttige å teste ut blindsone. Etter tur fikk elever og lærere sitte i førerhuset mens andre står i blindsonen.

— Mest sjokkerende var nok at en hel bil kan forsvinne i blindsonen. De fikk forståelse for at verken speil eller ryggekamera kan fjerne risikoen ved å oppholde seg i blindsonen. Eneste som er helt sikkert er blikkontakt med sjåfør. Stopp, se og vink er derfor en gylden regel for alle små og store. Vinker sjåføren tilbake, så vet du han har sett deg, forklarer Askeland.

Dagen ble avsluttet med utdeling av refleksvester til alle elevene.

Til toppen