Kontroll av russebil og russebuss

Statens vegvesen ønsker russen en trygg russetid, og tilbyr gratis teknisk kontroll av russebusser og russebiler. Godkjent kontroll gir dere en oblat til å ha i bussen.

Flere russebiler som står i kø. - Klikk for stort bilde

Informasjonen er fra Statens vegvesen.

Kontrollen foregår på en trafikkstasjon, og Statens vegvesen undersøker bussen eller bilens tekniske tilstand. De informerer også om trafikksikkerhet og sjåførens ansvar i russetiden.

Merk at den tekniske kontrollen ikke erstatter en EU-kontroll. EU-kontrollen må dere ta på et godkjent verksted eller hos NAF. 

Datoer for gratis teknisk kontroll

Russebusskontroll i vest
Sted Dato og Tid Timebestilling Annet
Haugesund trafikkstasjon Timebestilling åpner 5. mars Logg inn og bestill time i Haugesund Hvis spørsmål, send mail merket «Russebilkontroll» og navn på stasjon du ønsker å kontakte til firmapost@vegvesen.no
Stavanger trafikkstasjon Timebestilling åpner 5. mars Logg inn og bestill time i Stavanger Hvis spørsmål, send mail merket «Russebilkontroll» og navn på stasjon du ønsker å kontakte til firmapost@vegvesen.no

Lurt å ha russeoblat

Hvis russebussen eller russebilen blir godkjent på den tekniske kontrollen får den et merke, kalt russeoblat, til å ha i frontruta. Ved kontroll langs veien vil russebusser og russebiler uten russeoblat normalt gå gjennom en mer omfattende teknisk kontroll enn den vanlige brukskontrollen.

Russebiler og russebusser med en oblat blir vanligvis ikke kontrollert teknisk på utekontroll, med mindre det er åpenbart at noe er endret etter godkjenningen. Men vanlige kontroller som bilbeltekontroll, dokumentkontroll, kontroll av sikring av last og liknende gjennomføres uavhengig av oblaten.

Dette sjekkes på kontrollen

  • bremser, hjuloppheng og styring
  • seter og bilbelter
  • taklast/takrigg
  • materialer innvendig, som brannfare, skarpe kanter og innfesting
  • elektrisk anlegg – vis samsvarserklæring fra elektroinstallatør
  • nødutganger
  • ulovlig signalhorn
  • godkjenning på EU-kontroll


Trafikkstasjonen dokumenterer innredning og øvrig utforming med bilder. Hvis dere blir stoppet i kontroll og russebussen eller russebilen er endret, kan oblaten bli inndratt og dere kan få kjøreforbud frem til utbedringer er gjennomført og godkjent på en trafikkstasjon.

Har dere bygd om bussen så mye at det krever ny godkjenning, må dere bestille time for hallkontroll. En slik godkjenning må dere betale for. 

Les hele saken her om kjøp og salg av kjøretøy

Informasjon om kjøp, ombygging og salg                                                            

Les mer om kjøp, ombygging og salg av russebil og russebuss