Utveksling i Frankrike

Rogaland fylkeskommune er med i et samarbeid med franske opplæringsregioner gjennom et initiativ fra Oslo og Akershus fylkeskommuner og Institut français. Programmet har fått navnet Kari Quarré etter en person som har jobbet mye for å forsterke relasjoner mellom Norge og Frankrike gjennom sitt virke ved den franske ambassaden i Oslo.

Rogaland fylkeskommune har skoledistriktet Grenoble som sin samarbeidsregion. Som kartet viser, strekker regionen seg over «departementene» Ardeche, Drome, Isere, Savoie og Haute Savoie.

 

Utvekslingen foregår over en periode av 8 uker. De norske elevene reiser samlet til Frankrike og er hos sine franske vertselever i 4 uker. De franske elevene er med tilbake og er i Norge i 4 uker. Elevene bor hos hverandre og går på skole med hverandre både i Norge og i Frankrike. 

Tilbakemeldingene fra de norske elevene er i all hovedsak bra med henblikk på utbytte av oppholdet, spesielt med hensyn til språklig utvikling.  Dette selv om det alltid vil være en overgang å bli kjent med en ny kultur. Der er derfor viktig at elevene som reiser er forberedt på dette. Franskmenn er gjerne mer formelle enn nordmenn, spesielt i skolesammenheng. Likevel er de aller fleste tilbakemeldingene fra skolene positive. Noen av elevene som har deltatt i utvekslingen forteller at de har fått venner for livet i sine utvekslingspartnere, og at de holder nær kontakt.

Hvem kan delta?

Målgruppe for utvekslingen er elever som tar fransk II fellesfag, og som er elever i Vg2 høsten 2019. Elever som er interessert søker til sin skole på et søknadsskjema som skolene formidler. Det er viktig at elevene diskuterer deltagelse i utvekslingen med familien og at denne er villig til å være vertskap for elevens franske utvekslingspartner i fire uker, fra 12. oktober – 09. november, 2019.  

Hvorfor delta i utvekslingen?

Hensikten med å oppholde seg i Frankrike over lengre tid er å få anledning til å lære om fransk språk og kultur og forbedre sine muntlige ferdigheter. Når man bor i en familie og dermed deltar i deres hverdagsliv, blir språket etter hvert en naturlig del av kommunikasjonen. Elever som deltar får en unik mulighet til å forbedre sine franskkunnskaper det skoleåret fransk er et avgangsfag.

De franske elevene derimot har et ønske om å forbedre sine ferdigheter i engelsk muntlig. Norsk kultur og natur er også eksotisk og interessant for mange franskmenn.

Skolefag

Det er meningen at elevene som deltar i utvekslingen skal få anledning til å følge noen av sine programfag ved den skolen de kommer til. Dette gjelder både for de norske og de franske elevene. I utgangspunktet er det ønskelig at de norske elevene følger med på undervisningen hjemme via It’s Learning. Tidligere erfaringer har vist at en ikke kan forvente at alle skoler har tilgang til trådløs Internett-tilgang. Det er derfor viktig at elevene på forhånd, sammen med skolen, har laget en plan over hvordan de skal klarer å holde seg faglig à jour under oppholdet i Frankrike.

Tidsplan for skolene i sør-fylket

Søknadsfrist for elevene: 01. mai 2019

Avreise til Frankrike: 14. september 2019

Hjemreise til Norge: 12. oktober 2019

Hjemreise til Frankrike (franske elever) 09. november 2019

* Merk at den siste uken i Frankrike er skolens høstferie, uke 41, 2019.

Tidsplan for skolene i nord-fylket

Tidsplan NYE DATOER 

Søknadsfrist for elevene: 16. mai 2019           

Ankomstdato for de franske elevene (ca.) 12. oktober 2019

Hjemreisedato for de franske elevene (ca.) 09. november 2019

Avreise til Frankrike (ca): 26. januar 2020

Hjemreise til Norge (ca): 23. februar 2020

(Det kan bli små endringer i datoer)

Kari Quarré

Kari Quarre - Klikk for stort bilde  

Til toppen