Utviklingsplan for Rogaland - regional planstrategi 2021-2024 - Rogaland fylkeskommune

Utviklingsplan for Rogaland - regional planstrategi 2021-2024

Utviklingsplan for Rogaland er Rogalands regionale planstrategi for perioden 2021-2024. Den skal beskrive retningen på samfunnsutviklingen vi ønsker å se i Rogaland. Høringsfrist for utviklingsplanen er 15. august 2020.

Høring av utviklingsplanen

Utviklingsplanen legges ut på høring 12. mai - 15. august. Plan- og bygningsloven krever at planstrategien vedtas innen et år fra konstituering av nytt fylkesting. Derfor har fylkeskommunen svært begrenset anledning til å gi forlenget høringsfrist. Utviklingsplanen ventes vedtatt av fylkestinget 20. oktober 2020.

Din høringsuttalelse sendes til: firmapost@rogfk.no, merket: «Utviklingsplan for Rogaland - høringsinnspill».

Høringsutkast - Utviklingsplan for Rogaland - regional planstrategi 2021-2024

For å laste ned en pdf-versjon, trykk her. (PDF, 2 MB)

Høringskonferanse 12. juni

Se videoopptak fra høringskonferansen.

Kunnskapsgrunnlag og vedlegg

Kunnskapsgrunnlaget beskriver status i Rogalandssamfunnet. Denne rapporten utgjør hoveddelen i kunnskapsgrunnlaget:

Bærekraftig utvikling i Rogaland – utfordringer og muligheter

I tillegg legges følgende til grunn:

Vedlegg til saken og saksfremlegg:

Fylkeskommunale rapporter:

Nasjonale føringer og forventninger:

Utviklingsplan = regional planstrategi

Fylkeskommunen skal utarbeide regional planstrategi i begynnelsen av hver valgperiode, jfr plan- og bygningslovens § 7. Oppgaven er å beskrive utviklingstrender i fylket, definere ønsket samfunnsutvikling, og hva samfunnsaktørene i Rogaland må gjøre for å oppnå den. Fylkesrådmannen foreslår derfor tittelen Utviklingsplan for Rogaland, da dette gir et bedre bilde av hensikten med dokumentet.

Utviklingsplanen dreier seg om samfunnsutviklingen i Rogaland, og hva vi ønsker at skal skje. I prosessen mot en ny planstrategi må vi stille og svare på tre spørsmål:

• Hvor er vi? – Hva er status i Rogalandssamfunnet? Hvilke utfordringer står vi overfor, og hvilke muligheter kan vi gripe hvis vi står samlet?
  • Hvor vil vi? – Hvordan skal Rogaland se ut om 4 år, eller om 20 år? Vi setter langsiktige mål for samfunnsutviklingen, og beskriver mer kortsiktige satsingsområder.
  • Og hvordan skal vi få det til? – Gitt utfordringsbildet og utviklingsmålene, hvilke oppgaver står vi overfor og hvordan skal vi løse de? Dette innebærer en gjennomgang av de regionale planene vi har, og om vi trenger nye.