7 Oppfølgingstjenesten
Andelen unge uten og utenfor videregående opplæring er lavere i Rogaland enn gjennomsnittet nasjonalt. Antallet unge i oppfølgingstjenestens målgruppe økte fra juni 2022 til juni 2023, og flere unge er registrert i oppfølgingstjenesten to år på rad.
Fylkeskommunen skal ha en oppfølgingstjeneste for ungdom som har rett til opplæring etter § 3-1 og som ikke er i opplæring eller i arbeid. Tjenesten gjelder til og med det året de fyller 21 år. I ny opplæringslov utvides målgruppen til å gjelde til og med det året de fyller 24 år, men dette praktiseres allerede i Rogaland.
Oppfølgingstjenesten (OT) følger opp ungdom med rett til videregående opplæring som ikke søker, takker nei til eller slutter i videregående opplæring. Ungdommene får tilbud om opplæring, arbeid eller andre tiltak som på sikt kan gi mulighet for kompetansefremmende opplæring. OT har ansvar for å koordinere og samordne den tverrfaglige innsatsen.
I løpet av skoleåret 2022-2023 ble 6192 ungdommer meldt til OT, og alle ble kontaktet og kartlagt. Rogaland har økt sin målgruppe til å omfatte ungdommer i alderen 16-24 år, denne gruppen for 22-24 år utgjorde 1575 ungdommer for skoleåret 2022-23. Etter OTs kartlegging sjekkes en del av ungdommene ut av målgruppen.
Antallet i OTs målgruppe i alderen 16- 21 år i Rogaland var 1288 i juni 2023. Det er en økning på 15 prosent fra juni året før (da antallet var 1116 ungdommer). I en analyse fra Utdanningsdirektoratet, pekes det på at flere unge er registrert i oppføringstjenesten for andre år på rad.
Andelen ungdom som er uten og utenfor videregående opplæring er lavere i Rogaland enn det nasjonale gjennomsnittet, og har blitt redusert fra 12,7 prosent i 2018 til 9,9 prosent i 2022. Av de 9,9 prosentene som er uten og utenfor videregående opplæring, er om lag halvparten i arbeid.
OT har en aktiv rolle i det forebyggende arbeidet blant elever og lærlinger, og har sammen med NAV Rogaland utviklet samarbeidsrutiner for tettere oppfølging og veiledning av felles ungdommer i målgruppen. OT har ulike tiltak for å unngå frafall eller få ungdommer tilbake til videregående opplæring. Disse tiltakene og mer detaljert statistikk om målgruppen redegjøres for i statusrapport som legges fram som politisk sak for Opplæringsutvalget. Det vises også til løypemelding om UngInvest som legges fram samtidig.
7.1 Glidelåsen
Glidelåsen ble vedtatt som tiltak høsten 2016 og er et samarbeid med kommunene i fylket. Elever som trenger ekstra oppmerksomhet når de begynner på videregående skole har et kommunalt støtteapparat med seg, og får tettere oppfølging fra skolen og OT på Vg1. Skoleåret 2022-2023 har 101 Vg1-elever vært med i dette tiltaket. Av disse fullførte og besto 80 elever, 13 fullførte (ikke bestått alle fag) og 7 sluttet i løpet av skoleåret. To er på grunnkompetanse og tre tar Vg1 over 2 år.
I tillegg har OT en aktiv rolle i UngInvest, med inntak og oppfølging underveis. OT-Rogaland vurderer tiltaket som meget viktig for mange ungdommer i målgruppen.
7.2 Unginvest
UngInvest i Rogaland ble etablert med egen avdeling i Stavanger i 2019, og med avdeling i Haugesund i 2021. Det ble i sak 27/2022 vedtatt fast drift. Dette tiltaket har hatt stor oppmerksomhet fra politikere og vært et ønsket tiltak.
Skoleåret 2022/2023 var det 39 deltakere i Stavanger og 22 i Haugesund. Av disse 61 er nå 41 i arbeid, lære eller i skole. Noen er fremdeles på UngInvest, mens andre er i behandling eller under oppfølging i Nav. Av det store tallet av ungdom utenfor utdanning og arbeidsliv er dette få, men for de som får plass, har oppholdet svært god effekt. Fylkesdirektøren vil legge fram en egen løypemelding med flere detaljer.