Nærings- og innovasjonsstrategi for Rogaland

2 Overordnede prinsipper

For å løse aktuelle tverrgående utfordringer – det vil si utfordringer som berører flere aktører, sektorer og politikkområder samtidig – er man avhengig av samarbeid og innovasjon på tvers av ulike interessenter samt offentlige myndigheter. Våre tre overordnede prinsipper skal bidra til at vi lykkes i dette.

2.1 Kompetanse

Rogaland fylkeskommune må sikre at videregående opplæring, både studieforberedende og fag- og yrkesopplæring, og høyere yrkesfaglig utdanning (fagskole) samsvarer med arbeids- og næringslivets behov. Det er viktig å være i forkant av utviklingen og opprette opplæringstilbud som svarer på behovene som samfunnsutviklingen skaper.

Videregående opplæring og høyere yrkesfaglig utdanning skal styrke samarbeidet med arbeids- og næringslivet, og det skal utarbeides en egen regionalplan for kompetanse som tar utgangspunkt blant annet i nærings- og innovasjonsstrategien. Det er også viktig å intensivere partnerskap med forskningsmiljøer, bidra til at høyere utdanning blir riktig dimensjonert for fremtiden, og ta sikte på å være et attraktivt fylke for å tiltrekke og beholde innbyggere, kompetanse og næringer.

Økt kompetanse og forskingsinnsats i næringslivet skal sikres gjennom regionale virkemidler. Dette må gjøres i tett samarbeid med akademia og andre partnere for å sikre at virkemidlene treffer regionens reelle behov. Fylkeskommunen vil gjøre dette gjennom blant annet Regionalt forskningsfond Rogaland (RFF), FORREGION mobilisering (VRI Rogaland) og støtteordningen for bedriftsintern opplæring (BIO-midler).

2.2 Omstillings- og endringsvilje

Norge står på terskelen til store og inngripende endringer. Dette skyldes megatrender som stadig raskere teknologisk utvikling, globalisering, demografiske endringer samt klimaforandringer og ressursknapphet. Dette vil utfordre etablerte forretningsmodeller og  samfunnsinstitusjoner. Ikke minst vil utfordringene knyttet til det grønne skiftet være mange og kreve nytenking og samarbeid på tvers av profesjoner og samfunnsområder.

Rogaland fylkeskommune har en strategisk rolle i regionen, blant annet innen kompetanse-, og nærings- og innovasjonspolitikk, og skal være en pådriver for omstilling og endringsvilje.

2.3 Koordinering og samarbeid

Rogaland fylkeskommune skal være pådriver for økt samarbeid mellom kommunene, næringslivet, akademia og andre partnere. Det blir spesielt viktig å videreutvikle klyngene samt å skape en felles retning for virkemiddelapparatet.

Når det gjelder internasjonalisering skal blikket være rettet spesielt mot EU og InterReg. Horisont Europa, EUs niende rammeprogram for forskning og innovasjon, har blant annet et sterkt fokus på globale utfordringer og konkurransedyktig næringsliv, samt utvikling av banebrytende og innovative framtidsteknologier med kommersialiseringspotensial. Regionen må søke vekst ved å bruke strategien som verktøy, også internasjonalt. Som vertsorganisasjon for Stavangerregionens Europakontor ønsker fylkeskommunen å bidra til å sikre enda flere midler fra EU til regionen og utvide det internasjonale nettverket.

Sentrale fellestrekk mellom næringer gir større omstillingsevne, da man lettere kan kombinere kunnskap fra flere områder for å utvikle nye næringer. Rogaland fylkeskommune skal bidra til å utvikle arenaer for fysiske og digitale møteplasser for samhandling og kommunikasjon mellom kommunene, næringsliv, akademia og andre partnere.