Hvem blir norgesmestere i klima?

Grafikk - 22 skoler fra Rogaland deltar i NM i klima - Klikk for stort bildeNær 12 000 elever i Rogaland skal konkurrere om å bli norgesmestere i klima. Tirsdag 26. januar starter NM i klima, der elever fra tre fylker deltar i konkurransen. Målet er å spare mest mulig CO2-ekvivalenter per skole og få elevenes sterke klimaengasjement ut i hverdagen.

For andre år på rad arrangeres NM i klima og i år er Rogaland med for første gang. 22 av fylkes 25 videregående skoler deltar i årets konkurranse. I løpet av to uker skal elever og lærere kjempe om å redusere sine egne CO2-utslipp ved å loggføre 25 klimapositive aktiviteter. Hver skole har satt opp klasselag der hver enkelt elev loggfører sine egne klimabesparelser digitalt. Klassens og skolens totale gjennomsnittlige besparelse avgjør hvilke lag og skole som vinner konkurransen.

– Det er utrolig kjekt å se hvor klimaengasjert ungdommene våre er. Jeg er stolt over at så mange skoler fra fylke vårt deltar. NM i klima er med å synliggjør at små tiltak i hverdagen kan gi betydelige CO2 besparelser når mange drar i samme retning, sier Marianne Chesak, fylkesordfører i Rogaland. 

NM i klima og nye tema på timeplanen 

NM i klima sammenfaller godt med innføring av fagfornyelsen høsten 2020. Tre nye tverrfaglige temaer innføres i alle trinn: Folkehelse og livsmestring, Demokrati og medborgerskap og Bærekraftig utvikling. Målet er at elevene skal utvikle sin handlingskompetanse og inspirere andre til å gjøre det samme gjennom NM i klima.

– Skolene har fått et stort og viktig oppdrag med å bevisstgjøre og utfordre elever. Vi håper NM i klima er med på å bevisstgjøre elever og lærere og samtidig gi dem et verktøy for å redusere egne utslipp i hverdagen. Ved å lære i fellesskap vil NM i klima vise at utslippskutt både kan være lærerikt og inspirerende sier Joar Loland, fylkesdirektør for videregående opplæring i Rogaland. 

Bryne videregående er den største skolen som deltar i NM i klima. De har påmeldt 85 elevlag og 16 lærerlag som utgjør nærmere 2 000 deltakere på skolen.  

– Bryne videregående er en energieffektiv og bærekraftig skole. NM i klima har skapt stort engasjement hos elever og lærere og er svært sentralt i ny læreplan. Vi gleder oss til å starte konkurransen og har alt å vinne på å satse for GULL, sier rektor ved Bryne videregående skole.

Handling skaper endring 

NM i klima arrangeres i samarbeid med Ducky som har utviklet konseptet og den tekniske plattformen til konkurransen. Verktøyene er bygget på NTNU-forskning og klimapsykologi og grunntanken er at handling skaper endring.  

– Vi har god erfaring fra NM i klima i fjor og ser at et digitalt læringsverktøy som dette er med på å skape engasjement og læring hos elevene. Ved å prøve ut klimapositive aktiviteter i en kort periode, kan vanene endres også på sikt. NM i klima skaper også lagfølelse og samhold, noe som kan være spesielt viktig i dagens situasjon med mye digital undervisning, sier Aina Nesmoen, skolekontakt i Ducky. 

Statsministerens hilsen

– Det eneste som kan gi håp er handling! Statsminister Erna Solberg siterer Greta Thunbergs sterke beskjed og legger samtidig til: NM i klima viser at utslippskutt både kan være lærerikt og inspirerende, dette er handlingskompetanse i praksis.

Til toppen