Kveita er blant de mest kjente ristningene fra feltene på Austre Åmøy.
Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger
Praktisk informasjon
- Adkomst: natursti
- Turavstand: omtrent 1 kilometer
- Universell utformet adkomst: nei
- Parkering: ikke tilrettelagt
Kart
Finn helleristningene på Austre Åmøy på kartet
Oppdag Austre Åmøy
På Austre Åmøy, nærmere bestemt på gården Meling finnes den største konsentrasjonen av helleristningsfelt i Rogaland og Sørvest-Norge, med rundt 1000 figurer fordelt på flere store og små helleristningsfelt. Det største helleristningsfeltet – kalt felt 1 – er tilrettelagt med informasjonsskilt for publikum, mens de mindre feltene er ikke tilrettelagt for besøkende.
Om helleristningene
På felt 1 er det nærmere 400 figurer. Flere av figurene er svært dype, og det er derfor lett å se de igjen på berget. Her kan du se skip, fotsåler, forskjellige ringfigurer, mennesker, dyr og et par økser. Helt spesielle og svært iøyenfallende er tre kveitefigurer. Det finnes også flere skålgroper.
Hva ristet våre forfedre inn? På skrånede svaberg ligger kunstverk hugget inn med menneskehånd for 2000-3000 år siden. På Austre Åmøy er det registrert opp mot 1000 figurer over en strekning på omtrent 1 km, fordelt på flere felt. Helleristningene ble laget i bronsealder og i den tidligste jernalder. Ristningene viser en fruktbarhetskultus der solen var livgivende faktor. Rogalendingene ristet inn skip, solsymboler, menneskefigurer og mange andre motiver. Skipet forekommer i flere ulike variasjoner, og ingen av skipsbildene er nøyaktig like. Skipet var et viktig religiøst symbol gjennom hele bronsealderen, tolket som symbolet på alt som var hellig og maktfullt, samtidig som det var transportmiddelet for solen og det guddommelige i alle sfærer.
Adkomst
Helleristningene på Åmøy er ikke tilrettelagt med parkeringsplass eller med universelt utformet adkomst. Deler av feltet er tilrettelagt med natursti og felt 1 skiltet.
Kulturminner i nærområdet
- Gravrøysene på Sokn
- Bygdeborg på Austre Åmøy
- Talgje middelalderkirke
Kilder og mer informasjon
Lær mer om helleristninger på nettsiden til Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.
Oppdag flere kulturminner på nettsiden kulturminnesøk.no
Kontakt
Hjelp oss å ta vare på kulturminnene. Dersom du oppdager skader på kulturminnene, ta kontakt med Rogaland fylkeskommune på epost arkeologi@rogfk.no.