Kultur- og idrettsstipend med stor betydning

Fylkeskommunens kultur- og idrettsstipend vinnere 2020: Fra venstre Natasja Askelund, Sigmund Holm Jensen, fylkesordfører Marianne Chesak, Jon Jøntvedt, Emilie Hetland, Axel Simon Barrera Rios og Helle Oppedal. Guro Salvesen var ikke tilstede under prisutdelingen.Her er vinnerne av fylkeskommunens kultur- og idrettstipender 2020.

De fylkeskommunale kulturstipendene deles ut til idrettsutøvere og profesjonelle kunstnere i Rogaland som ønsker å videreutvikle seg på sine felt. Målet med stipendene er at de skal stimulere og inspirere til fortsatt innsats for kulturlivet i Rogaland gjennom at det frigjøres tid til fordypning innen arbeidsfeltet.

Fylkeskommunen mottok 74 søknader innen fristen 1. april. Antall søkere vitner om at fylkeskommunes stipendordning er populær og et viktig bidrag til kunstnerøkonomien samt et fritt og levende kunstfelt i Rogaland, i tillegg til muligheten for å utvikle seg som idrettsutøver.

Dette er årets stipendvinnere:

(Les mer om hver enkelt lenger ned i saken)

  • Helle Oppedal, idrett, 50 000 kroner
  • Jon Jøntvedt, idrett, 50 000 kroner
  • Sigmund Holm Jensen, litteratur, 100 000 kroner
  • Guro Salvesen, musikk, 100 000 kroner
  • Emilie Hetland, scenekunst, 100 000 kroner
  • Natasja Askelund, visuell kunst, 100 000 kroner
  • Axel Simon Barrera Rios, visuell kunst, 100 000 kroner

– Årets mottakere har blitt valgt ut blant mange sterke kandidater. I prioriteringen er det lagt stor vekt på planene for stipendperioden og i hvilken grad de kan bidra til positiv utvikling for mottakerne. Alle mottakerne står på den ene eller andre måten framfor store muligheter enten det gjelder utvikling som utøver eller utvikling av karrieren. Vi håper stipendene vil kunne være ett middel til å nytte mulighetene, sier fylkesordfører Marianne Chesak under prisutdelingen i Stavanger konserthus torsdag 18. juni.

Bruken av et eventuelt stipend ble planlagt før situasjonen med Covid-19 oppstod. Denne pandemien har endret forutsetningene og gjort det vanskeligere å gjennomføre planene som forutsatt. Rogaland fylkeskommune har forståelse for at dette kan medføre praktiske endringer i planene, men det vil ikke medføre justering av stipendets størrelse.  

– I denne situasjonen tror vi at et fylkeskommunalt stipend vil ha en stor betydning for de utvalgte stipendmottakerne ved å bidra til både å sikre dem større økonomisk trygghet og gi rom for videre utvikling, sier Chesak.

 

Informasjon om årets stipendvinnere:

 

Helle Oppedal, 2001, Stavanger, idrettsstipend

Helle har drevet aktivt med vindsurfing siden 2009 og begynte allerede som 11-åring å delta i internasjonale konkurranser. Ungdoms OL i 2018 var et av høydepunktene. I 2017 prøvde Helle foil for første gang og ble hektet på frihetsfølelsen som det ga henne.    

Foil er en gren innen vindsurfing hvor man har montert en hydrofoil under brettet som gjør at man kan oppnå høyere fart samt seile i mindre vind. Til tross for at Helle kun har drevet med foil i tre år har hun rukket å markere seg internasjonalt innen sporten. I 2019 fikk Helle sølv i senior VM og en 5-plass i verdenscupen for senior. Helle går nå siste året på idrettslinjen TMT på St. Svithun vgs.  

Helle er et talent som setter Rogaland på idrettskartet. Stipendet vil bidra til at Helle får deltatt på internasjonale treningsleirer og konkurranser, som igjen vil bidra til hennes videreutvikling innen idretten. Det store målet er sommer OL i 2024, hvor foil for første gang er en av grenene.

 

Jon Jøntvedt, 2003, Klepp, idrettsstipend

Jon Jøntvedt er en 16 år gammel svømmer fra Orstad. Jon har drevet med svømming siden han var 8 år. Jon Jøntvedt 
Jon går nå første året på idrettslinjen på Bryne vgs.

Jon har prestert på et høyt nivå som junior og gjorde rent bord under ungdoms-NM i svømming i 2019, hvor han tok syv av syv mulige gull. Under Nordsjøstevnet i 2019 ble han den tredje nordmannen som svømte 1500 meter på mindre enn 15 min. Selv med to år igjen som juniorsvømmer er Jon tatt ut på det norske seniorlandslaget i svømming. 

Jon er et ungt talent som ønsker å en dag få muligheten til å delta i OL. For at han skal kunne prestere best mulig i de store mesterskapene er han avhengig av å få nok treningstimer i 50 meters basseng. For å få til dette har Jon mellom 120 og 140 reisedøgn i året grunnet treningsleirer og mesterskap. Idrettsstipendet vil bedre hans muligheter til å kunne trene mer under best mulige forhold og kunne etablere seg på et høyt internasjonalt nivå som senior.

 

Sigmund Holm-Jensen, 1968, Stavanger, kulturstipend, litteratur

Forfatter Sigmund Holm-Jensen debuterte med novellesamlingen Antikvarens datter og andre noveller i 1995.

Sigmund Holm-JensenSiden fulgte en ny novellesamling i 1998, Motvilje, en sakprosabok om engelsk fotball i 1999, romanen Hvite dverger, svarte hull i 2002, den tredje novellesamlingen Gammaglimt i 2004, og de to romanene Tiberiusklippen i 2008 og Taushetens tårn i 2012.

Holm-Jensen har tidligere fått Aschehougs debutantstipend i 1995, Mads Wiel Nygaards legat i 2004 og Bokhandelens forfatterstipend i 2009. Forfatteren har også markert seg som litteraturanmelder i Stavanger Aftenblad og som frilans tekstforfatter. 

Rogaland har en lang og rik litterær tradisjon. Kulturstipendet vil bidra til at Sigmund Holm-Jensen kan videreutvikle forfatterskapet sitt, sette sitt stempel på den litterære tradisjonen her i fylket og jobbe med et nytt romanprosjekt.

 

Emilie Hetland, 1992, Stavanger, kulturstipend, scenekunst

Emilie HetlandEmilie Hetland er skuespiller, dramatiker og scenekunstner. Hun har en Bachelor i skuespillerfaget fra The Lir National Academy of Dramatic Arts i Irland.

Hetland har deltatt i en rekke teaterstykker, film- og tv-produksjoner i inn- og utland. Hun har blant annet jobbet ved det irske nasjonalteatret Abbey, BBC Nord-Irland og TV3 Irland. Hun har tidligere vært tilknyttet Rogaland Teater som regiassistent og skuespiller («Festen» i 2012), samt som medlem av Barne- og Ungdomsteatret.

Emilie Hetland er en av medstifterne i The Volya Theatre Company, som er et internasjonalt samarbeid med teateroppsetninger i Europa og Sør-Amerika. Hun har skrevet og fått satt opp flere teaterstykker. «Nære relasjonar», som omhandler partnervold, gikk på Intimscenen på Rogaland Teater og på Tou Scene i 2018. Hun har også markert seg internasjonalt med deltakelse på Edinburgh Fringe Festival i 2019 med stykket «A Short Cut To Happiness» med gode kritikker.

Et stort sosialt og politisk engasjement er gjennomgangstema i Hetlands kunstnerskap. Stipendperioden ønsker hun å bruke til å utvikle fire prosjekter innen scenekunst og film som ifølge henne selv utforsker grader av vold i menneskeligheten: «Revolutionary», «Vinduskanter i paradis», «A Short Cut To Happiness - Corona Special» og «Kampen».

 

Natasja Askelund, 1969, Stavanger, kulturstipend, visuell kunst

Natasja AskelundNatasja Askelund er en billedkunster som har vært svært aktiv siden sin separatutstillingsdebut i 1992. Hun har hatt mange utstillinger og arbeidet fram offentlige bestillingsverk.

Ved flere anledninger har Askelund uttrykt at hun ikke skal måtte beskrive og forsvare maleriene sine med ord, de er sitt eget språk og sitt eget uttrykk. Men hvis en likevel skulle våge seg på en slags beskrivelse, kan en si at maleriene hennes er i store formater, ofte fargesterke med både figurative og abstrakte former. Arbeidene handler om livet, døden, havet og om kjærligheten.

I tillegg til maleriene viser hun også et stort samfunnsengasjement gjennom debattinnlegg i pressen. Hun er opptatt av politikk og er en viktig stemme i samfunnsdebatten. På en uredd måte gir Askelund oss viktige innspill fra en arbeidende kunstners ståsted. Det er ikke eget kunstnerskap hun i første rekke kjemper for, men Kunsten med stor K, for demokratiet og for den andre stemmen med de andre tankene.

Noe av det som er spennende med Askelund er at hun våger å gå nye veier i måten hun uttrykker seg på. Hun kaller seg selv for maler, og det todimensjonale maleriet har lenge vært hennes varemerke. I stipendperioden ønsker hun å søke nye utfordringer gjennom fordypning i keramikk. Dette materialet introduserte hun i bestillingsverket «GAME», et utsmykkingsoppdrag i Hetlandshallen, Stavanger, i 2020. I det nyeste prosjektet «YOU SHOULD BE STRONGER THAN ME» ønsker hun å basere seg på erfaringene fra verkene i Hetlandshallen.

 

Axel Rios, 1981, Tysvær, kulturstipend, visuell kunst

Axel Rios er født i Chile og har bodd i Norge siden 2006. Mens han lærte seg norsk og arbeidet hos en møbeldesigner i Bergen, begynte han å produsere malerier med teknikkene olje og tempera.Axel Rios 

Maleriene ble stilt ut på ulike visningssteder og førte til at han tok skrittet fullt ut som kunstner på heltid. Han har gjort seg bemerket i sitt lokalsamfunn på Haugalandet med utstillinger og offentlige utsmykninger og har styreverv i Haugaland Kunstverk og Bildende Kunstneres Forening Rogaland. Han har også hatt utstillinger i Chile og Spania. Med bakgrunn som industridesigner uttrykker han seg kunstnerisk med teknisk dyktighet og formsikkerhet, ofte med en leken blanding av materialer og stiluttrykk, fra det hyperrealistiske til det mer formale formspråket hvor form, komposisjon, farge og materialbruk står sentralt.

Tema han berører er i den seinere tid knyttet til menneskets forhold til dyr, husdyr og landbruk, til bruk og forbruk av naturressurser. Han er opptatt av hvordan vi forvalter våre verdier og hvilken framtid vi legger til rette for.

Rios er også engasjert i prosjekt som blant annet det frie kunstfeltet i nordfylket nyter godt av, nemlig utvikling av Staalehuset til atelierhus. Han opplever at bakgrunnen som innvandrer i Norge gir en ekstra impuls både til lokal aktivitet og i utveksling mellom kunstnere og kulturaktører fra Norge til Sør-Amerika og omvendt. Han er godt i gang med å arbeide fram separat- og gruppeutstillinger, både i Norge og utlandet. Han har også kuratoroppdrag knyttet til flere utstillinger og oppdrag i Den kulturelle skolesekken for ungdomsskoleelever.

 

Guro Salvesen, 1993, Moi/Oslo, kulturstipend, musikk

Guro Salvesen er sanger, og har en utøvende mastergrad med fordypning i samtidsmusikk og folkemusikk fra Norges musikkhøgskole. I tillegg har hun studert klassisk sang på bachelor-nivå.Guro Salvesen 

Før alt dette spilte hun i rockeband, og bare 15 år gammel spilte hun inn en samling folketoner fra Lund til opplæringsverket Bergteken. Hun forener elementer fra hele denne sjangerbredden i sitt uttrykk, men jobber særlig i skjæringspunktet mellom folkemusikk, samtidsmusikk og improvisasjon.

Guro har et særegent og personlig uttrykk. Hun vil bruke stipendet til å videreutvikle uttrykket sitt med vekt på improvisasjon og komposisjon, og ikke minst fordype seg i vokal folkemusikk fra Rogaland. Hun vil søke kunstnerisk veiledning fra sopran Berit Norbakken Solset, folkemusiker Åshild Vetrhus og Susanna Wallumrød, som befinner seg et sted mellom jazz og pop, og denne troikaen bygger også opp under inntrykket av en musikalsk grenseboer.

Vokaltrioen IMOG, hvor Salvesen er med, har høstet rosende omtale for sine nyskapende tolkninger av norske folketoner, og de har avtale med NORCD om innspilling av et album med utgivelse våren 2021. Uten at stipendet skal brukes direkte på innspillingen, kan man vente å høre resultater av stipendarbeidet der. 

 

Fakta om kultur- og idrettsstipend