Årets bok markerer Kielland-ulykken - Rogaland fylkeskommune

Årets bok markerer Kielland-ulykken

Klikk for stort bilde Tord F. Paulsen Rogaland fylkeskommune og Hele Rogaland leser-prosjektet har valgt fotoboken «Plattformen som ikke kunne velte» til årets bok, som en markering av Kielland-ulykken som skjedde for 40 år siden.

Hele Rogaland leser skal i samarbeid med LO Rogaland dele ut totalt 30.000 gratiseksemplarer av den sterke fotoboken «Plattformen som ikke kunne velte» til fylkets innbyggere. Boken, som er laget av Tord F. Paulsen og Marie Smith-Solbakken, deles ut i fylkesbibliotekene til høsten.

I 2020 er det 40 år siden Alexander Kielland-ulykken der 123 menneskeliv gikk tapt. Ulykken, som fant sted 27. mars 1980, er den verste som har rammet norsk oljeindustri. Med «Plattformen som ikke kunne velte» som årets bok ønsker Rogaland fylkeskommune i samarbeid med LO å markere ulykken og hedre alle oljearbeidere som har bidratt med å bygge velferden i landet vårt.

Et sår i den norske folkesjelen

– Kielland-ulykken er fortsatt et sår i den norske folkesjelen. Derfor er årets bok viktig, både for oss som mistet, for overlevende og for alle som er opptatt av sikkerhet, sier Odd Kristian Reme som styreleder i Kielland-nettverket. Han mistet en bror i ulykken.

Klikk for stort bildeTord F. PaulsenAslak Sira Myhre har skrevet forordet til boken som består av korte tekster og portretter laget av fotograf Tord F. Paulsen. Fotografiene viser 103 enkeltskjebner som gir leseren et inntrykk av alle de følelser og tanker som kommer i kjølvannet av en slik ulykke, både blant de etterlatte, redningsmannskapet og beslutningstakere.

Forsker og professor Marie Smith-Solbakken ved Universitetet i Stavanger er bokens redaktør sammen med Paulsen.

Reflekjoner om det uopprettelige Klikk for stort bildeMarie Smith-Solbakken

– Vi vil takke alle de som har delt historiene sine med oss. De har latt oss få innsyn i hvilke konsekvenser Kielland-ulykken ga deres liv og de har gitt oss anledning til å dele deres refleksjoner om det uopprettelige som skjedde 27. mars 1980 med offentligheten, sier Marie Smith-Solbakken.

400.000 gratis bøker er delt ut

Hele Rogaland leser har siden oppstarten delt ut over 400.000 bøker til innbyggerne i fylket. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur. Prosjektet begynte som Hele byen leser i Stavanger i kulturhovedstadsåret 2008 og ble i 2010 utvidet til å gjelde hele fylket. Rogaland fylkeskommune har prosjektansvaret og dekker bokinnkjøpet.

– Vi er stolte over å stå bak en langvarig satsing på litteraturprosjektet Hele Rogaland leser. Det er også bra at prosjektet i 2020 kan bidra til å markere Kielland-ulykken som var en tragisk hendelse, ikke bare i fylkets historie, men for hele landet, sier Inghild Vanglo, leder av Regional-, kultur og næringsutvalget i Rogaland fylkeskommune.

LO er viktig samarbeidspartner

LO Rogaland støtter årets prosjekt økonomisk og har en vært en viktig samarbeidspartner helt siden prosjektets oppstart.

– Det er viktig for LO at vi sammen med de etterlatte minnes ulykken og menneskene som døde i den. Det er også viktig at vi opprettholder og forsterker arbeidet opp mot sikkerheten på norsk sokkel for å hindre at vi noen gang opplever en slik ulykke igjen, sier Eirin Kristin Sund, regionleder i LO Rogaland.