Koronatester seg selv på skolen

Klikk for stort bildeGandelevene Ingrid Grødem og Kristoffer Egeland får veiledning av sykepleier Siri Øksnevad til å gjennomføre koronatest. Elever og lærere fra de to videregående skolene Sauda og Gand har startet med å korona-teste seg selv. Målet med pilotprosjektet er å oppdage smitte tidlig, og holde skolene mest mulig åpne.

Rogaland fylkeskommune startet onsdag 19. mai et pilotprosjekt med frivillig korona-hurtigtesting av elever og lærere på to av de videregående skolene i fylket.

Ved Gand videregående skole i Sandnes kommune er det 13 klasser ved helse- og oppvekstfag som er med i pilotprosjektet, mens alle klassene ved Sauda videregående skole deltar. Begge skolene melder om at onsdagens oppstart har gått over all forventning.

Verdt ubehaget

– Det er veldig bra at vi får være med på dette prosjektet, så får vi bedre oversikt over smittesituasjonen, sier Kristoffer Egeland (17) mens han klargjør pinnen som først skal i halsen og deretter inn i nesen. 

– Det er litt ubehagelig, men det er det verdt, supplerer Ingrid Grødem (16) med et smil.

Begge er VG1-elever ved Gand videregående skoles helse- og oppvekstfag.

– Dette er en fin måte å delta på dugnaden. Vi kan identifisere skjult smitte, samtidig som det er faglig spennende for oss på helse- og oppvekstfag, sier kontaktlærer Heidi Dragsund som også tok koronatesten på seg selv.

Imponert over elevene

Klikk for stort bildeMartine Moen Østrått (17) sammen med fylkesordfører Marianne Chesak som roser elevene for sitt positive bidrag til koronatestingen. Hvis mange elever og ansatte blir testet, er det mulig å oppdage smitte  tidlig og sette inn tiltak for å stoppe et større utbrudd av koronaviruset. 

Fylkesordfører Marianne Chesak synes det er fint å oppleve elevenes mestringsglede ved å ta sin egen koronatest, og legger ikke skjul på at hun er imponert over elevene.

– Målet med denne massetestingen er at elevene skal kunne være mest mulig på skolen. Jeg er veldig takknemlige for elevenes innsats, sier Marianne Chesak under besøket på Gand videregående skole.

Rektor Lars Tore Helgeland er enig. Massetestingen er god trening, i tilfelle det blir et større utbrudd som må håndteres.

– Prosjektet gir oss mulighet til å trene på en metodikk som kan bli aktuell for hele skolen senere. Vi opplever at testingen bidrar til trygghetsfølelse for både elever og lærere, sier Helgeland.

Frivillig deltakelse

Testingen er frivillig for elever og ansatte på skolene, og det blir brukt såkalt antigen hurtigtester. Testene skal gjennomføres i klasserommet én til to ganger i uken, alt etter hvor mye smitte det er i samfunnet. Klikk for stort bildeCamilla Kelly (16) og Emma Nilsen (17) mener de er heldige som får ta koronatest på skolen. 

– Vi er heldige som vår være med på dette prosjektet. Det er jo ikke alle som gidder å teste seg, så da er det veldig fint at vi kan få gjøre det på skolen, sier Emma Nilsen (17).

Elevene og ansatte tar selv prøven fra nesen, etter opplæring fra kvalifisert helsepersonell. Når prøven er tatt går det 15 til 20 minutter før resultatene er klar. 

– Dette er samme prinsipp som en PCR-test, forklarer sykepleier Siri Øksnevad.

Hvis testingen viser at én eller flere i klassen/kohorten er smittet, blir det delt ut munnbind og de som testet samtidig blir sendt hjem. Videre må ny test tas for å sjekke om resultatet fra hurtigtesten er riktig. Dersom den positive testen blir bekreftet, er det bare den som tester positivt og eventuelt foresatte som får beskjed om dette. Skolene har taushetsplikt.

UkesKlikk for stort bildeKonsulent Ieva Virbickaite viser fram negativt svar på hurtigtesten.rapporter og resultater fra testingen vil bli presentert på fylkeskommunens nettside når dette foreligger.

Samarbeidsprosjekt

 Rogaland fylkeskommune deltar i et større hurtigtest-prosjekt med blant andre Vestland fylkeskommune. Der startet de med selvtesting av elever og ansatte for over to måneder siden, og har høstet gode erfaringer. I Rogaland er prosjektet et samarbeid mellom Rogaland fylkeskommune som prosjekteier, statsforvalteren i Rogaland, Sandnes kommune, Sauda kommune og Helse Vest.

Mer informasjon om pilotprosjektet

Til toppen