Vil gjøre Kielland-historiene bedre kjent

Hele Rogaland leser-boken «Plattformen som ikke kunne velte» hedrer alle oljearbeidere som har bidratt til å bygge velferden i landet vårt. Nå deler vi ut 30 000 gratis bøker til fylkets innbyggere, for at flere skal få innblikk i og kunnskap om Kielland-ulykken.

Ulykken, som skjedde for 40 år siden, er den verste katastrofen som har rammet norsk industri. 123 menneskeliv gikk tapt. Mange barn mistet pappaen sin. Mange mistet sønnen sin eller broren sin. Mange mistet kjæresten sin, ektefellen, onkelen eller bestekameraten. «Alle» mistet noen eller kjente noen som mistet noen i ulykken.

103 enkeltskjebner

Gjennom fotografiske portretter og korte tekster formidler boken 103 enkeltskjebner som gir leseren et inntrykk av alle de følelser og tanker som kommer i kjølvannet av en slik ulykke, både blant de overlevende, pårørende, øyenvitner, redningsmannskap, kollegaer, arbeidsgivere og representanter fra myndigheter og offentlighet.

Bilde fra boken "Plattformen som ikke kunne velte" Tord F. Paulsen  – Det er viktig å snakke om det menneskelige istedenfor å tie det ihjel. Å be noen om å dele det tyngste de har opplevd i livet må behandles med respekt, og formidles med respekt. Jeg håper så mange som mulig leser boken, slik at flere får kunnskap om Kielland-ulykken og blir kjent med historiene til de berørte. De skal ikke bli glemt, sier Tord F. Paulsen.

Refleksjoner om det uopprettelige

Forsker og professor Marie Smith-Solbakken ved Universitetet i Stavanger var redaktør sammen med Paulsen.

– Vi vil takke alle de som delt har historiene sine med oss. De har latt oss få innsyn i hvilke konsekvenser Kielland-ulykken ga i deres liv. De har gitt oss anledning til å dele deres refleksjoner om det uopprettelige som skjedde 27. mars 1980 med offentligheten, både for at vi skal forstå og ikke glemme, sier Marie Smith-Solbakken.

Paulsen og Smith-Solbakken har snakket med rundt 300 personer som på ulike måter ble berørt. Gjennom fire år jobbet de med boken som opprinnelig ble utgitt i 2017 med tittelen «Alexander L. Kielland-ulykken, Ringene i vannet».

Samtidshistorie

Den nye utgaven som er årets bok i Hele Rogaland leser-prosjektet, er trykt i Rogaland og har fått tittelen «Plattformen som ikke kunne velte».  – Dette er vår samtidshistorie. Hva gjør en så dramatisk hendelse med menneskene som berøres? Vi har snakket med alle uten en spesiell agenda for samtalen. Alle snakker om seg selv og sin opplevelse, og opplevelsene strekker seg over tid. Boken gir en likeverdig stemme til alle de som var sentrale i Norges utvikling av oljeindustrien, sier Paulsen.

Bilde fra boken "Plattformen som ikke kunne velte" Tord F. Paulsen Første fotobok

Hele Rogaland leser har siden oppstarten delt ut over 400 000 bøker til innbyggerne i fylket. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur. Prosjektet begynte som Hele byen leser i Stavanger i kulturhovedstadsåret 2008 og ble i 2010 utvidet til å gjelde hele fylket. Rogaland fylkeskommune har prosjektansvaret og finansierer bokinnkjøpet.

– ­ For første gang har vi valgt en visuell dokumentarbok. Det er viktig at Hele Rogaland leser-prosjektet representerer en variasjon av skjønnlitteratur og sakprosa. Fotoboken er et viktig tilskudd til Hele Rogaland leser og den er veldig «rogalandsk». Den er godt laget og engasjerer leseren, forteller Stig Beite Løken, prosjektleder for Hele Rogaland leser i Rogaland fylkeskommune.

Må hindre ny ulykke

LO Rogaland har en vært en viktig samarbeidspartner helt siden prosjektets oppstart.
– Det er viktig for LO at vi sammen med de etterlatte minnes ulykken og menneskene som døde i den. Det er også viktig at vi opprettholder og forsterker arbeidet knyttet til sikkerheten på norsk sokkel for å hindre at vi noen gang opplever en slik ulykke igjen, sier Eirin Kristin Sund, regionleder i LO Rogaland.

Fra lørdag 12. september deler vi ut «Plattformen som ikke kunne velte» ved alle bibliotek i Rogaland. Samme dag blir det en markering for årets bok ved Norsk Oljemuseum. Fra 6. november til 4. desember skal Marie Smith-Solbakken og Tord F. Paulsen på turné til folkebibliotekene for å presentere «Plattformen som ikke kunne velte» for publikum.

Arrangementer og utdelingen av boken foregår i tråd med gjeldende smittevernråd.