Ungdomsrådet vil avlyse eksamen - Rogaland fylkeskommune

Ungdomsrådet vil avlyse eksamen

Klikk for stort bildeEt enstemmig Ungdommens fylkesråd i Rogaland fylkeskommune vil at årets eksamener avlyses for 10. klasse og studieforberedende.

Aksjonen mot eksamen 2021 jobber for å avlyse årets eksamen for elever i videregående skole og har kontaktet Ungdommens fylkesråd i Rogaland fylkeskommune for å få støtte i denne saken. Elevorganisasjonen har en underskriftskampanje som har fått stor oppslutning med mål om å kansellere årets eksamen.

– Ungdommens fylkesråd gir enstemmig støtte til denne aksjonen, sier Solveig Vik, ungdommensKlikk for stort bilde  fylkesordfører i Rogaland

29.000 elever fra Rogaland har allerede skrevet under på underskriftskampanjen.

– Slik situasjonen har vært det siste året er det ikke i nærheten av optimale forhold for gjennomføring av eksamen i 10 klasse og studieforberedende. Store elevgrupper får lite, og langt under standard undervisning. Dette må det gjøres tiltak for å fikse. Et tiltak er derfor og avlyse eksamen for 10.klasse og studieforberedende, sier Solveig Vik.

– Vi må innse at det er stor usikkerhet rundt smittesituasjonen. Det gir betydelig risiko for at eksamen ikke kan gå som normalt. I tillegg er det betydelig risiko for at også de kommende månedene vil bli preget av karantener og hjemmeskole for elever og lærere, forklarer Utdanningsforbundets leder Steffen Handal i en nyhetsmelding fra forbundet fredag.

Utdanningsdirektoratet har hatt en utredning av risikoen ved å avholde eksamen denne våren og de anbefaler at både skriftlig og muntlig eksamen bør avlyses.

Fører til stor ulikhet

– Det dårlige læringsutbyttet preger jo sjølvsagt elevene i storbyer mer enn det preger elevene på tettsteder eller i bygder, der undervisningen så å si går som normalt. Disse forskjellene fører til en stor ulikhet mellom skoleelever rundt om i landet. Hvis eksamen blir gjennomført, vil det være urettferdig ettersom alle skal ta samme eksamen, sier Håvard Handeland fra Sauda som representerer Ryfylke i Ungdommens fylkesråd.

Ungdomsrådet ønsker at det gjennomføres tverrfaglig eksamen for elever i VG2 yrkesfag.
– Yrkesfaglig vg2 trenger sin tverrfaglige eksamen De trenger denne eksamenen videre i arbeidslivet, men det trenger ikke 10.klasse og studieforberedende, sier Solveig Vik.

Kontaktpersoner: 

Solveig Vik, Ungdommens fylkesordfører

Mobil: 481 04 514

Håvard Handeland, representant Ungdommens fylkesråd

Mobil: 465 22 775

Til toppen