Undersøker korona-konsekvensene - Rogaland fylkeskommune

Undersøker korona-konsekvensene

Klikk for stort bildeNæringslivet bes bidra i en spørreundersøkelse for å kartlegge hvordan koronakrisen rammer bedriftene i Rogaland.

– Vi trenger en dypere forståelse av hvordan krisen rammer næringslivet i fylket. Da kan vi bidra til å få på plass krisetiltak som virkelig treffer.

Det sier fylkesordfører Marianne Chesak. I samarbeid med flere kommuner har hun akkurat bestilt en større og dyptpløyende spørreundersøkelse rettet mot et 70-talls bedrifter i fylket.

Spørreundersøkelsen gjennomføres av forskningsinstituttet NORCE etter påske.

– Vi må gjøre alt det vi kan for næringslivet i fylket i denne vanskelige situasjonen. Derfor er jeg glad for at vi forener krefter med flere av kommunene i fylket for å få til dette.

Trippel rammet

Ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun, påpeker at regionen er trippelt rammet av krisen.

– Jeg vil oppfordre alle bedrifter om å bli med på undersøkelsen. For å gjøre gode, presise tiltak trenger vi å vite hvor skoen trykker. Vår region står i stor fare nå, med trippelsmell som følge av både korona og lav oljepris kombinert med valutasituasjonen. Samarbeidet som Stavanger kommune tok initiativet til er godt i gang, og informasjonen fra undersøkelsen vil styrke grunnlaget for å utarbeide gode, konkrete tiltak og prosjekter for å hjelpe næringslivet i regionen, sier Nessa Nordtun.

Hva må til?

Næringsforeningene i fylket har allerede dokumentert noen konsekvenser av koronakrisen.

– Nå skaffer vi oss en dypere innsikt i hva som er de største utfordringene for de ulike bransjene, og hvilke tiltak næringene vurderer som de viktigste for å komme helskinnet gjennom krisen, sier Marianne Chesak.

Mer målrettede tiltak

Spørreundersøkelsen starter rett over påske. Da vil rundt 100 større selskaper i fylket få en telefon fra forskningsinstituttet NORCE.

– Regionen vår har store utfordringer nå og i framtiden. Kommunene og næringslivet må samarbeide godt for gode løsninger. Undersøkelsen vil kartlegge situasjonen innen mange bransjer og vil bidra til videre arbeid, sier ordfører i Sandnes, Stanley Wirak.

Marianne Chesak ber alle selskap delta dersom de blir kontaktet.

– På den måten bidrar dere også til mer målrettede tiltak for å dempe krisen, sier hun.

Fakta om spørreundersøkelsen:

• Telefonundersøkelse av et representativt utvalg av større selskaper, cirka 70- 100, i ulike næringer. Både Haugalandet, Ryfylke, Nord Jæren og Dalane dekkes.
  • Gjennomføres i første omgang i uke 16 og 17 med mulighet for oppfølging etter sommeren.
  • Metoden for gjennomføring er kvalitativ spørreundersøkelse. Hver samtale vil vare i cirka 45 minutter.
  • De anonymiserte resultatene vil fordeles på næring, bransje og region.
  • Forskningsinstituttet NORCE gjennomfører undersøkelsen på vegne av Rogaland fylkeskommune, Stavanger og Sandnes kommune, Greater Stavanger og Haugaland Vekst.