Nye bysykler

Her prøver ordførerne den nye bysykkelen. Fra venstre: ordføreren i Sola Tom Henning Slethei, ordføreren i Stavanger Kari Nessa Nordtun, fylkesordfører Marianne Chesak og Stanley Wirak ordfører i Sandnes. Alle står oppstilt med hver sin bysykkel - Klikk for stort bildeHer prøver ordførerne den nye bysykkelen. Fra venstre: ordføreren i Sola Tom Henning Slethei, ordføreren i Stavanger Kari Nessa Nordtun, fylkesordfører Marianne Chesak og Stanley Wirak ordfører i Sandnes.Splitter nye bysykler står nå i elleve kommuner i Rogaland. Den nye bysykkelen er sterkere, bedre og er utstyrt med ny motor som gjør det lettere å sykle i bakker. Med en kolumbus billett kan du leie en bysykkel, ta bussen eller begge deler.

Mandag 3. februar ble den nye bysykkelen lansert ved Breiavannet. Ordførere fra flere kommuner og fylkesordfører Marianne Chesak fikk æren av å sykle hver sin elektriske bysykkel hjem. 750 sykler skal plasseres ut frem mot sommeren.

Bysykkelen, som ble etablert av Stavanger kommune og Forus næringspark, har  kun vært tilgjengelig på Nord-Jæren. Men nå finner du sykler i Eigersund, Hå, Klepp, Gjesdal, Haugesund, Karmøy, Sandnes, Sola, Randaberg, Stavanger og Strand. Det er Bymiljøpakken, Klimasatsmidler, den enkelte kommune, Bysykkelen og Kolumbus som har løftet og finansiert nye bysykler.

Helmer Berre, samferdselsavdelingen står ved den nye bysykkelen - Klikk for stort bildeHelmer Berre, samferdselsavdelingen  

- Kolumbus og alle partnerne har stått på for å få på plass en ny generasjon bysykler som er tilpasset forholdene i Rogaland. Dette er et kjempeløft for sykling og er med på å utvikle bysentrum og tettsteder. Bysykkelen gir bedre fremkommelighet for ungdom og voksne og frigjør oss i større grad fra behovet for bil, forteller Helmer Berre som jobber med sykkel i samferdselsavdelingen i Rogaland fylkeskommune.

Du kan les mer om Bysykkelen på www.kolumbus.no/sykkel

Her er et oversiktskart som viser hvor du finner bysykler utplassert

 

 

 

Dette skriver Kolumbus om den nye bysykkelen

De viktigste endringene:

• Du låser opp sykkelen i billettappen, ikke på en skjerm på sykkelen som tidligere.

• Tiden du kan ha sykkelen uten ekstra kostnad reduseres fra tre til en time, uansett hvilken billett du har i billettappen eller om du er HjemJobbHjem-ansatt.

• Grunnen til at du må registrere bankkortet ditt, er at vi må ha mulighet til å ta betalt for ekstra tid utover den første timen.

• Du blir også trukket om du returnerer sykkelen langt fra et ladestativ.

 

Slik bruker du den nye bysykkelen fra 3. februar:

Før du henter ut en sykkel

Siden bruk av bysykkelen er inkludert i Kolumbus-billetten og HjemJobbHjem, er det nå billettappen Kolumbus billett du bruker for å hente ut en bysykkel. Husk at du må oppdatere billettappen fra og med 3. februar for å få tilgang til den nye tjenesten. Nå får du altså alt på ett sted og slipper ekstra apper og pålogginger for å bruke bysykkelen. Kolumbuskortet kan ikke brukes.

I menyen i billettappen velger du Bysykkel. Om du jobber i en HjemJobbHjem-bedrift og har registrert deg med rett mobilnummer, eller du har en gyldig billett i billettappen, vil du ha muligheten til å hente ut en ledig bysykkel fra et ladestativ. Husk at du må registrere et bankkort i billettappen før du kan bruke bysykkelen.

På farten

Når du har hentet ut sykkelen, kan du ha den i en time om gangen uten ekstra kostnad. Etter den første timen, koster det en krone i minuttet å bruke sykkelen. Du kan bruke den i maks tolv timer om gangen.

Husk at du er ansvarlig for å sykle forsvarlig og å overholde trafikkreglene, og sykkelen skal kun brukes i Rogaland.

Skal du sette fra deg sykkelen en liten stund, kan du låse den. Dette gjør du i billettappen. Bare pass på at du har strøm nok på mobilen til å låse sykkelen opp igjen.

Når du er ferdig

Du returnerer sykkelen til en ladestasjon ved å sette forhjulet inn i stativet. Stativet har en liten sensor som registrerer om sykkelen er returnert riktig. Du vil få en bekreftelse i billettappen om at sykkelen er returnert og turen avsluttet, men forsikre deg gjerne om at sykkelen faktisk er låst. Om ladestativet er fullt, kan du returnere sykkelen kostnadsfritt like ved ladestativet.

Må du returnere sykkelen langt fra en ladestasjon, kan du låse den og avslutte turen i billettappen, men merk at det da vil påløpe et tilleggsgebyr på 200 kroner.

Noe i veien?

Dersom sykkelen skulle bli ødelagt eller mistet mens du bruker den, blir du erstatningspliktig. Merk at du er ansvarlig for sykkelen fra den blir hentet ut av en ladestasjon og helt til den returneres igjen. Derfor fraråder vi deg å låne sykkelen til andre.