Ny bok om Kystpilegrimsleia

Fotograf og forfatter Rune Nylund LarsenNå kan pilegrimsreisen fra Egersund til Nidaros også nytes mellom to permer og gjennom kameralinsen til Rune Nylund Larsen.   

På bestilling fra prosjektet Kystpilegrimsleia har fotograf og forfatter Rune Nylund Larsen laget en bok om Kystpilegrimsleia fra Rogaland til Nidarosdomen. Rogaland fylkeskommune har vært med på prosjektet fra starten, og har de siste ni årene bevilget midler til Kystpilegrimsleia som skal formidle europeisk tradisjon, nordisk historie og norsk kultur. Kystpilegrimsleia driftes av regionale pilegrimssentre, og i Rogaland er dette senteret etablert på Avaldsnes. 

Pilegrimsarbeidet i Norge tok til på 1990-tallet og har vært i stadig utvikling fram til i dag. Kronprins Haakon Magnus stod for den offisielle åpningen av pilegrimsleden i Trondheim i 1997. Våren 2011 ble det opprettet et Nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim, og i 2012 ble en felles statlig strategi for pilegrimssatsingen vedtatt. Fylkeskommunene på Vestlandet, sammen med Sør-Trøndelag og bispedømmerådene i Stavanger, Bjørgvin (Bergen), på Møre og i Trondheim har i årene 2013-2019 arbeidet med et eget pilegrimsprosjekt kalt Kystpilegrimsleia. I 2018 ble Kystpilegrimsleia fra Egersund til Trondheim offisielt godkjent som St. Olavsled og Europeisk kulturvei.

Attraktiv og annerledes ferd

Forfatter Rune Nylund Larsen er denne uken på lanseringstur til fire pilegrimssentre langs kysten, og han håper boken blir tatt godt imot. 

– Nå i disse tider hvor vi ikke kan bevege oss så mye rundt, kan folk gjøre lesingen av boka til en visuell reise, og forhåpentlig bli inspirert til å ta en egen reise når den tid kommer, sier forfatteren som håper å inspirere til en annerledes ferd langs kysten - enten fra sofaen eller med båt, kajakk, sykkel, bil eller buss, sier Nylund Larsen. Han er erfaren kystpilegrim og deltok på åpningsseilaset for kystpilegrimsleia i 2018 og det var da han fikk ideen til boken. Fotograf og forfatter Rune Nylund Larsen og Jan Geir Auestad fra seksjon for kulturarv i Rogaland fylkeskommune 

Rogaland fylkeskommune har prioritert kystpilegrimsleia gjennom mange år.

– Vi ønsker at dette skal bli en varig satsing hvor både pilegrimer og lokalt kultur- og reiseliv og næringsliv kan finne sammen og få gode ting ut av dette, sier Kate Irene Jellestad Syvertsen som er seksjonssjef for kulturarv i Rogaland fylkeskommune. 

Hun synes det er flott at pilegrimsprosjektet nå også har fått sin egen bok. 

– Dette ble en veldig fin bok, og vi håper boken vil bidra til at vi når målet vårt om at Kystpilegrimsleia skal være et attraktivt reisemål og reisevei for internasjonale, nasjonale og lokale pilegrimer med båt, til fots eller med offentlig transport. De regionale pilegrimssentrene skal sammen med det nasjonale pilegrimssenteret danne en sammenhengende kjede med aktiviteter og tilrettelegging for pilegrimer fra Egersund til Nidaros langs kysten, forteller Jellestad Syvertsen. 

Mål om verdiskapning

Rogaland fylkeskommunes mål er å sette Rogaland på det nasjonale og internasjonale pilegrimskartet ved å få i gang langsiktig og målrettet arbeid med pilegrimsvandringer og pilegrimsseilaser, og ved å involvere aktører som gir god kraft til dette arbeidet. Dette er et prosjekt som har lokalbefolkningen, frivillige organisasjoner, samt lokale næringsdrivende innen overnatting, mat, transport og attraksjoner som sine viktigste medspillere. Satsingen forventes å få både et historisk, kulturelt og åndelig faglig innhold, stimulere til økt fysisk aktivitet samt åpne nye muligheter for verdiskapning i et reiselivsmarked.

Fem nøkkelsteder i Rogaland

Pilegrimstradisjonen opplever nå en renessanse over hele Europa, og igjen strømmer pilegrimer fra store deler av verden til Nidarosdomen, Olav den Helliges gravkirke i Trondheim. Man tror at de fleste pilegrimene i middelalderen fulgte sjøveien til Nidaros, som da var Norges Riksvei nummer 1. Men i ettertiden har det vært lite fokus på kystens pilegrimer og deres reiserute. 

Fylkeskommunene fra Rogaland til Trøndelag har sammen med Riksantikvaren, kirken og lokale aktører tilrettelagt ei kystlei med 26 nøkkelsteder som alle har en spesiell historisk og kulturell verdi. I Rogaland er de fem nøkkelstedene Egersund kirke, Obrestad fyr, Stavanger domkirke, Utstein kloster og Avaldsnes kirke.

Boken om Kystpilegrimsleia er en vakker reise som ledsages av de store historiefortellingene om nasjonsbygging, innføringen av kristendommen og reformasjonen, men også de nære historiene om folk som har klort seg fast ytterst i havgapet.