Kulturpris til Tønes

Frank Tønnesen er tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2020Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2020 er tildelt Frank «Tønes» Tønnesen. 

Årets kulturprisvinner har tidligere vunnet tre Spellemannspriser, Prøysenprisen, Dialektpris, Stavanger Aftenblads kulturpris og Rogaland Mållag sin målpris. Prisvinneren ga ut sitt første album i 1996, og hans tiende album ble ferdig innspilt i vår. Men lanseringen er utsatt på ubestemt tid. Alt ble så annerledes denne våren. 

En utmerket ambassadør

Rogaland fylkeskommunes kulturpris er  tildelt Frank Tønnesen (48) som er fra Hauge i Dalane som ligger i Sokndal kommune, lengst sør i Rogaland. 

– Frank Tønnesen er en bofast og trofast rogalending, en utmerket ambassadør, og en vi gleder oss veldig til å høre mer fra. Det er en stor glede å kunne overrekke Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2020 til Frank Tønnesen, sa fylkesordfører Marianne Chesak under prisutdelingen i fylkestinget 16. juni i Haugesund.

Kulturpris som inspirerer

Rogaland fylkeskommunes kulturpris har blitt delt ut siden 1979, og Tønnesen er den 43. prisvinneren på listen. I fjor ble fylkeskommunens kulturpris tildelt Morten Abel.

– Det er en stor ære å bli med på den listen med så mange flinke folk. Jeg blir jo målløs. Jeg har ikke helt evne til å vite hva jeg skal si om dette. Men det er klart jeg blir glad. Det er gøy, og det betyr jo at noe av det jeg gjør virker. Og dette er ikke et enmannsprosjekt, det er mange som skal ha takk, sier Tønes og legger til:

– Jeg leste at denne prisen deles ut som takk for lang og tro tjeneste. Men jeg er ikke ferdig. Jeg føler jeg har mye igjen, og kulturprisen er en inspirasjon til å gi alt en god stund til, sier Frank Tønnesen.

Lettere å beskrive på dialekt  

Han sa i 2015 opp elektrikerjobben og satset for fullt på musikken. Men de som har sett den sjarmerende dokumentarfilmen «Tønes - utsolgt på grendehuset», vil få et inntrykk av en nokså nedpå og ujålete fyr som putler på med revyer og intimkonserter. Frank Tønnesen i Rekefjord 

– Det er lettere å treffe spikeren på hodet med sitt eget morsmål, i hvert fall når man snekrer viser om livet på "Haua”. Kunne det latt seg gjøre å skrive «Sånn koge eg» på engelsk? Hadde det i det hele vært noen vits i? kommenterte fylkesordføreren i sin gratulasjonstale i fylkestinget.

Tønes begynte faktisk med å skrive sangene sine på bokmål og engelsk.

– Jeg vet ikke hva som gjorde at vi begynte å skrive på dialekt, men jeg tror kanskje at vi oppdaget at det ble lettere å beskrive ting skikkelig, og at det ikke føltes kunstig når vi sang på dialekt, sier Tønes.

Nytt album på vent

Tønes har gitt ut totalt ni album og fire EP-er. Han har skrevet og spilt revyer og debuterte i 2018 med romanen «Vi kan ikke ta med alt dette hjem». Tønes har turnert Norge rundt, fått en trofast tilhengerskare og satt Rogaland, Dalane og Sokndal på kartet med sin musikk, dialekt og spesielle historier. I månedskiftet januar-februar spilte Tønes konserter i Bergen, Oslo og Stavanger. 12. februar hadde «Tønes – en teaterkonsert uten Tønes» premiere på Rogaland teater til gode kritikker. Han selv jobbet med albuminnspilling i studio.

– Vi hadde akkurat gjort ferdig albumet når koronaen kom. Vi har utsatt lanseringen, og vi vet ikke helt når den blir. Det føltes veldig dramatisk når alt stoppet. Når vi kommer i gang igjen, så tror jeg at vi kommer til å tenke annerledes på det vi gjør. Hele mitt liv har musikk betydd veldig mye. I sånne situasjoner blir nok musikken enda viktigere, sier Tønes.

En vår som setter spor

Nynorsk kultursentrum ba ulike kunstnere og vitenskapsfolk om å dele sine bidrag til prosjektet «Aleine sammen – Korona og kulturen» i den rare korona-perioden etter 12. mars. Tønes svarte på forespørselen med å lage demoen «Vinden i ditt hår» som ble publisert i april.

– Jeg kommer i hvert fall til å sette mer pris på å treffe andre på konserter, og spille selv, når ting kommer i gang igjen. Men vi vet jo ikke helt hvordan det blir. Vi blir jo veldig fort vant med ting. Det er lett å glemme hvordan ting var og hvordan ting kan bli. Det er vel ikke så mange som har opplevd noe lignende, i hvert fall ikke i min generasjon. Det kommer til å sette spor, sier Tønnesen.

Føler stor frihet

Også det nye albumet byr på hverdagsbetraktninger på Hauadialekt. Tønes er kjent for å gi stemme til det vanlige og hverdagslige og viser det store i det små.

– Jeg synes det nye albumet blir ganske fint faktisk. Sist gang holdt vi litt igjen og skulle ikke ha med så mye forskjellig. Denne gangen har vi ikke hatt så mange hemninger. Det betyr ikke at det blir en vill plate med fryktelig mye instrumentering, men det er litt mer bandfeeling på noe av dette og noe er veldig minimalistisk. Med den gjengen som jeg jobber med nå, så føler jeg på en stor frihet. Det er ikke noe press om at vi skal lage noe spesielt, at det skal bli en hit eller noen må like det, forteller årets kulturprisvinner Frank «Tønes» Tønnesen.

Det er regional-, kultur og næringsutvalget (RKNU) som utnevner prisvinner basert på innsendte forslag. 

– Frank Tønnesen er en veldig fortjent prisvinner. Han er helt unik. Det finnes bare en «Tønes», sier Inghild Vanglo, leder av RKNU-utvalget. 

 

Om kulturprisen

Rogaland fylkeskommunes kulturpris skal deles ut til en person som har gjort en langvarig innsats for kulturlivet i fylket. Ved valg av prisvinner skal det legges vekt på om innsatsen har hatt betydning for hele eller større deler av fylket og det skal være en rimelig fordeling mellom kulturområdene som fylkeskommunen har ansvar for.

Kulturprisen består av en statuett av John Josefsen, samt 50 000 kroner.

Fakta om kulturprisen og oversikt tidligere vinnere