Kan få verdens første ombygde fullelektriske hurtigbåt

Hurtigbåt siler i smult farvann - Klikk for stort bilde Kolumbus Rogaland Fylkeskommune ved Kolumbus har fått tildelt 12 millioner kroner av Miljødirektoratet til å bygge om en hurtigbåt fra å være dieseldrevet til å bli fullelektrisk og utslippsfri. 

– Vi er stolte over at vårt eget Kolumbus er i førersetet i verden når det kommer til ønsket om å redusere klimagassutslipp, sier Rogalands fylkesordfører Marianne Chesak.

Hybrid og fullelektrisk

Miljødirektoratet har innvilget en søknad om 12 millioner kroner i støtte til ombyggingen av dieselbåten Fjordøy, som i dag trafikkerer strekningen Haugesund – Røvær - Feøy.  Fjordøy trafikkerer i dag strekningen sammen med hybridfartøyet Fjordled som går på både strøm og diesel. Fjordøy vil eventuelt etter oppgraderingen bli verdens første hurtigbåt som blir ombygd til fullelektrisk framdrift.  

Ikke bare olje og gass 

– Det var et stort steg i rett retning da Kolumbus byttet ut det første fartøyet til et hybridfartøy. Nå er det mulighet for å ta steget opp til helt utslippsfri drift, forklarer Chesak, og legger til:

– Dette er med på å vise at Rogaland ikke bare handler om olje og gass, men også ønsker å ta ansvar for å videreutvikle de fornybare energiformene.

Forsterker Rogalands posisjon

- Det er mange som i ulike sammenhenger ser til Rogaland med hensyn til mobilitet og miljø, sier administrerende direktør Odd Aksland i Kolumbus. Dette prosjektet forsterker Rogaland sin posisjon, legger han til.

Kolumbus skal nå sammen med rederiet Norled se på hvordan det er mulig å ta prosjektet videre.  Det forutsettes at søknad om støtte hos Enova også blir innvilget.