Engasjement på to hjul

Fylkesordfører Marianne Chesak - Klikk for stort bildeFylkesordfører Marianne ChesakMarianne Chesak er historisk som Rogaland fylkeskommunes tredje kvinnelige fylkesordfører. På rad! Hun lover å være en lyttende og konstruktiv fylkesordfører. 

Marianne Chesak sykler til jobb, klar for å bli historisk som Rogaland fylkeskommunes tredje kvinnelige fylkesordfører. På rad! Hun lover å være en lyttende og konstruktiv fylkesordfører.

Et godt samarbeid og vennskap har utviklet seg gjennom de siste fire år, og det betyr mye for fylkesordfører Marianne Chesak å ha «gått i lære» hos forrige fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal. Rogaland er jo tross alt best i landet på lærlinger! 

Chesak opplever det som en styrke at forgjengeren flytter bare noen meter lenger bort i korridoren i fylkeshuset i Kannik. 

– Det har vært veldig nyttig å ha fire år som fylkesvaraordfører i forkant. Det virker ikke så skremmende å bli fylkesordfører. Nå ligger ansvaret på meg, og det er et veldig stort ansvar. Men jeg føler at jeg er forberedt, at vi er et godt lag med et godt samarbeidsklima i fylket. Jeg vet at jeg må ta avgjørelser som blir upopulære, men jeg lover å gjøre mitt beste og at beslutninger skal være veloverveid og faktabasert, sier Arbeiderpartiets Marianne Chesak.

AP samarbeider med KrF, Sp, V og MDG og skal styre Rogaland de kommende fire år. Senterpartiets Arne Bergsvåg er ny varaordfører. 

God og myk start

Mariannes første uke på jobb som fylkesordfører byr på dialogmøter i Sandnes og Hjelmeland, et besøk offshore og to debatter på økonomifestivalen KÅKÅnomics. 

– Ekofisks 50-årsjubileum er en viktig markering. Norges første og største oljefelt har vist potensiale for videre produksjon, og det er mer bærekraftigenn å lete etter nye felt. Selv om vi skal gjennom et grønt skifte, så betyr det ikke at man skal skru igjen kranene umiddelbart, sier Marianne Chesak som anerkjenner viktigheten av olje- og gass industrien. 

–  Dessverre blir mye av debatten polarisert og det er vanskelig å få til en god debattkultur. Vi må få fram nyansene, finne de gode løsningene og den gyldne middelvei, sier den nye fylkesordføreren.

Utsatte kvinner

En av debattene hun deltar på i helgen handler om kvinnelige ledere som er utsatt for kritikk. Dette er noe Chesak også kjenner veldig godt til. 

– Det var ubehagelig å se Solveig stå i stormen i bompengesaken. Men hun sto rakrygget og tok mesteparten selv. Jeg skulle ønske at jeg kunne ha vært en større buffer for henne i denne perioden, sier Chesak og berømmer «mentoren» sin.

- Solveig har alltid vært lyttende og møter folk med åpenhet. Hun har også en sterk rettferdighetssans. Det har jeg sett nytten av selv, og jeg håper jeg klarer gjøre det på samme måte. Jeg håper også jeg klarer stå like rolig i stormen og ta små tenkepauser før jeg skal gi svar. 

Chesak er glad for at Solveig Ege Tengesdal fortsetter i fylkespolitikken og at hun skal lede opplæringsutvalget, et fagområde den nye fylkesordføreren har et ekstra engasjement for. 

– Jeg har hatt et veldig, veldig godt samarbeid med Solveig disse fire årene. Det er en styrke for meg at Solveig fortsetter. Hun blir en god støttespiller og samarbeidspartner. Det kunne jo ha føltes rart, men det føles så naturlig at vi skal fortsette samarbeidet. Vi kan snakke, le og tulle om dette, det er ikke et tabu tema for oss, og det gjør overgangen min mye enklere. 

Ydmyk arvtaker   

Marianne Chesak opplever å ha vært med på et godt samarbeide de siste fire årene, og vil videreføre mye av det som har blitt gjort. Hun mener det vil bli en myk overgang fra å være fylkesvaraordfører til bli fylkesordfører. Men hun er også forberedt på at hun arver noen utfordrende oppgaver. For eksempel bymiljøpakken. Første forhandlingsmøte er 6. november.

– Bymiljøpakken har vi jobbet med i mange år og det blir ikke enklere når den ble utsatt. Men jeg forstår hvorfor det var nødvendig, sier fylkesordføreren.

Hun er opptatt av å skape en felles forståelse for hva som er handlingsrommet, men fylkesordføreren er forberedt på at det kan ta litt tid for å lande byvekstavtalen som er en del av bymiljøpakken.

– Vi kan ikke tro eller håpe. Nøkkelen ligger i å lene seg på fakta. Vi har forpliktet oss til et nullvekstmål, noe som er en krevende oppgave, men det må fortsatt være utgangspunktet for videre forhandlinger.

Det irriterende spørsmålet

Hadde Marianne vært mann hadde vi neppe snakket om familieliv og det faktum at hun har fem barn som skal følges opp samtidig som hun er politisk overhode for nesten en halv million innbyggere.

– Ja, det har vært litt irriterende at jeg får så mange spørsmål om hvordan jeg skal klare kombinere familie og fylkesordførerjobb. Vi har en vei å gå når det gjelder hvilke forventninger vi har til kvinner og menn. Hvorfor får ikke flere menn disse spørsmålene? Det er ikke noe enten eller. Svaret er at det går helt strålende. Vi trenger flere mødre i politikken, det er en gruppe som er underrepresentert, og jeg håper flere kvinner stiller til valg og gjenvalg, sier Chesak som også håper hun kan være et godt forbilde for sin sønn og fire døtre.

Fylkespolitikk får fullt fokus

Som regionleder i LO var hun alltid bevisst på at det skulle være fullt mulig å kombinere familie og travel jobb med mye reising.

– Jeg har alltid hatt mye energi og engasjement, så det handler om å gjøre prioriteringer. Jeg har det sikkert oftere rotete og litt mer støv i trappene enn hjemme hos andre. Jeg går glipp av mange serier på tv, men folk er forskjellige. Noen henter energi i sofaen, jeg henter energi i å gjøre ting jeg liker og opplever det svært givende å jobbe med politikk. Og så har jeg en mann som våkner med positiv innstilling hver morgen og som ikke gir meg dårlig samvittighet, forteller Marianne Chesak.

Hun har fortsatt permisjon fra jobben i LO og har ingen langsiktige ambisjoner om politisk karriere på Stortinget.

– Det å jobbe fra Oslo hadde ikke passet min livssituasjon. Jeg har en stor oppgave de neste fire årene, det skal være mitt eneste fokus.

Bærekraftsmål som grunnlag

Flertallspartiene AP, KrF, Sp, V og MDG har miljø som stikkord i sin politiske plattform. FNs 17 bærekraftsmål skal legges til grunn for all planlegging i fylkeskommunen og ambisiøse klimamål er avgjørende for framtidige generasjon.

– Vi skal nå Parisavtalens mål for fylkets ansvarsområder. Men det er litt skummelt å tenke på at man selv er politiker i en tid hvor det som betyr aller mest handler om å begrense den globale oppvarmingen, sier Marianne Chesak.

Hun medgir at klimasaken er en enorm utfordring for fylkeskommunen, også på grunn av trang økonomi. Kutt i CO2-utslipp skal begrense den globale oppvarmingen til mellom 1,5 og 2 grader. 

– Det er et stort ansvar som hviler på våre skuldre. Vi styrer mot fjerne mål, men det er alltid mest behagelig å fortsette som før. Vi opplever at det er mye snakk og lite handling og tydelige resultater. 

Chesak er naturligvis også miljøbevisst på hjemmebane. Gjenbruk, redusere matsvinn og mindre plast er noen av stikkordene. Og så sykler hun mye. Selv om det betyr at hun ofte må stappe kjolen inni regnbuksa på vei til fylkeshuset og sykkelparkeringen som hun med glede registrerer har fått økt besøk. 

– Vi bor i et rikt fylke i et av verdens rikeste land så, vi har alle forutsetninger for å lykkes. Vi må ta ansvar og gå foran. Vi kan ikke skyve ansvaret fra oss og si at vi ikke har råd til å gjøre endringer.

Vil bli best på VGS

Marianne Chesak er stolt over fylkets videregående skoler. Og det er i skolerelaterte saker hun også har samlet noen av høydepunktene i sin periode som varaordfører.

– Å møte elever, lærere, rektorer og foreldre, og oppleve at de setter vår politikk ut i praksis, og snakker om det med stolthet er en anerkjennelse av at ting funker. Det gjør at jeg kjenner på viktigheten av den jobben vi gjør.

Rogaland fylkeskommunes satsing på skole har gitt gode resultater de siste årene og den nye fylkesordføreren mener det er viktig med videre satsing.

– Vi har klatret fra syvende til tredje plass nasjonalt når det gjelder gjennomføring av videregående skole. Vi ligger på andre plass på eksamensresultater og vi er best på læreplasser. Målet er at Rogaland fylke får Norges beste videregående skole. At vi over tid har klart å skape resultater gir ekstra motivasjon til videre satsing, sier Marianne Chesak.

Glad Rogaland består

Når oppsummeringer skal skrives om fire år håper hun at fylket har nådd sine etappemål på klima, at nullvekstmålet er innfridd og at det jobbes godt med omstilling i Rogaland. Og ikke minst:

– Jeg håper at vi skal klare å skaffe læreplass til alle, at vi klarer ivareta alle våre ungdommer og at vi blir enda bedre på gjennomføring av videregående skole. 

Regionreformen gjør at 19 fylker blir erstattet av 11 regioner fra 1. januar 2020. Målet med regionreformen er blant annet å styrke lokaldemokratiet og vekstkraften.

– Foreløpig ligger det an til at fylkeskommunen får mer ansvar, men ikke økte midler. Jeg frykter at, hvis denne utviklingen fortsetter, så må vi gjøre noen vanskelige økonomiske prioriteringer framover. Det gjør meg kritisk til resultatet av regionreformen, sier Marianne Chesak. Rogaland er et av fylkene som forblir uendret, noe Marianne Chesak innerst inne er glad for. 

Det betyr også at fylkesordførerkjedet fra 1962 forblir uendret i motsetning til mange andre fylkeskommuner og kommuner som slås sammen fra årsskiftet.