Spillformidling med Bibliogames, viderekommende kurs for bibliotek (Haugesund)

Kurs for bibliotekansatte og andre spillformidlere. Kurset forutsetter grunnleggende kjennskap til spill og spillformidling. 

Dato
31. mars 2023
Tid
11:00 - 15:00
Sted
Haugesund Folkebibliotek

 

Bibliogames, illustrasjon med tekst: "Din kilde til spillkultur", "Bibliogames" - Klikk for stort bilde

Kurset starter med en 30 minutters introduksjon til rammene for spill i bibliotek. Tema som åndsverkslov og bruksrettigheter, støtteordninger, og innkjøpsordningen for norske spill gjennomgås kort. I tillegg vil vi se på hvilke spill som er populære for ulike målgrupper i år.

Fokus for resten av kurset vil være praktisk gjennomgang av varierte formidlingsopplegg som plasserer spill innenfor alle rom i fireromsmodellen (rom for møter, læring, skaping, inspirasjon). Du vil altså kunne oppleve aktuelle spill, på aktuell maskinvare, og det blir god anledning til å prøve.


Minecraft i bibliotek

Vi ser på hvordan Minecraft kan brukes i lokale og online arrangementer. Samtidig viser vi hvordan kommunikasjonsverktøyet Discord kan brukes til å bygge et sosialt miljø rundt tilbudet.

Plattform: PC / Xbox Series X
Varighet: 30 min

Strømming, samspilling og community-bygging

Vi viser hvordan du kjøper og administrerer PC-spill via Epic, Microsoft Store og Steam. Vi beveger oss derfra til Twitch og Streamlabs, og demonstrerer kort et oppsett for samspilling via livestream.

Plattform: PC
Varighet: 45 min

VR med høy inspirasjonsfaktor og lav terskel

Vi introduserer tre virtual reality apper for kreativitet, reise og sosial hygge. Ved hjelp av dere demonstrerer vi Tilt brush, Wander, og ikke minst Acron, som kan kombineres med spill på mobil. 

Plattform: Oculus Quest 2 VR
Varighet: 30 min

Spillkoding og makerspace

Det lille elektroniske kortet Makey-makey kan programmeres til å skape alt fra et piano til en spillkontroller på få minutter. Vi bruker det gratis, nettleser-baserte kodeverktøyet Scratch, og viser hvordan man raskt kan komme i gang med koding av elektronikk og spill.

Plattform: Makey makey / PC
Varighet: 20 minutter

Turneringsverktøy og turneringstitler

Vi ser på hvilke spill som egner seg til turneringer, og holder en rask turnering i Rocket League ved hjelp av turneringsverktøyet Challonge. Dere er deltakerne, og får spille to og to på lag.

Plattform: Playstation 5
Varighet: 30 min

Introduksjon og sammenligning av alle av årets spillkonsoller

Til slutt tar vi en kjapp gjennomgang av de ulike systemene, med styrker og svakheter for bruk i bibliotek. Den gjenværende tiden kan brukes til å gå rundt og prøve systemene.
Plattform: Nintendo Switch, Xbox Series X, Playstation 5, Samsung Galaxy, Oculus Quest 2.
Varighet: 30 min


Bibliogames er en frivillig organisasjon med spillformidlere som leverer spillarrangement i hele landet. Målet er å sikre at alle spillere kan få et tilbud i sitt nærmiljø som lar dem være sosiale, lærende og skapende. Mer info på https://www.bibliogames.no/


Påmelding

Kurset inngår i prosjektet Formidlingskopetanse i folkebibliotek, og er støttet av Nasjonalbiblioteket. 

Arrangør

Rogaland fylkesbibliotek i samarbeid med Haugesund folkebibliotek

Kontakt

Britt Ellingsdalen, britt.ellingsdalen@rogfk.no
Til toppen