Morten Abel får årets kulturpris

Morten Abel får kulturprisen fra fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal.

En stolt Morten Abel tar imot kulturprisen 2019 fra fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal.
Alle foto: Øyvind Nesvåg.

Multikunstner og Norges pop-konge ble hyllet med trampeklapp da han mottok fylkeskommunens kulturpris 2019. – Det er rimelig kult, og en ære å gi prisen til en mann som har preget populærkulturen i flere tiår, sa fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal.

-  Tusen takk! Dette er enormt stort og betyr mye - det å få en pris fra denne kanten. Det er en ære. Takk også til Stavanger og Rogaland for at jeg får lov å drive med det jeg liker. Publikum har vært svært viktige og lojale. Dette betyr mye – tusen takk, sa en glad Morten Abel.

Kulturprisen_2019_Morten_Abel254

Prisen, 50 000 kroner og en statuett, ble delt ut i fylkestinget onsdag 12. juni.

En kunstner med mange talenter

Morten Abel er opprinnelig født og oppvokst i Bodø, og familien flyttet til Stavanger da han var 15 år. Det tok imidlertid ikke lang tid før han preget både Rogaland og resten av landet med sin allsidighet og utstråling. Hans person og musikalske virke ble raskt uløselig knyttet til Stavanger og Rogaland.

Abel er kalt Norges popkonge, og har satt Rogaland på kartet i over 30 år. Først og fremst på musikkfeltet som musiker, komponist og produsent, men hans kunstneriske ambisjoner, nysgjerrighet og trang til fornyelse har også gjort ham bemerket som forfatter, skuespiller og billedkunstner.

Han har vunnet fire Spellemannspriser som soloartist, blant annet «Årets Spellemann 2001» og «Hedersprisen 2014». I tillegg har han vært nominert til fire Spellemannspriser og vunnet en Spellemann sammen med The September When. I 2018 ble han første Rogalandsartist som ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame.

Morten Abel ble først kjent som vokalist og låtskriver i Stavanger-bandet Mods allerede på begynnelsen av 80-tallet. Bandet hadde stor suksess med låter på Stavanger-dialekt. Mods debuterte med albumet «Revansj», som var et ungdommelig og friskt pust på den norske musikkscenen.  Det inneholdt melodiøse låter som blant annet ”Bare i nått”, ”Me to går alltid aleina”, og den største publikumsfavoritten av de alle ”Tore Tang”. Deretter ga de ut albumene ”Amerika” og det engelskspråklige albumet ”Time Machine”. At denne gruppen fremdeles fenger et stort publikum, snart 40 år etter, er de to store gjenforeningskonsertene det beste beviset på.

Etter at Mods ble oppløst startet Abel, sammen med to tidligere Mods-medlemmer, bandet The September When. De hadde både nasjonale og internasjonale ambisjoner. Bandet utviklet seg raskt til å bli et av landets mest markante rock/popgrupper og leverte hiter, oppnådde høye salgstall, gode anmeldelser, og festivaljobber i inn- og utland. Etter ni suksessfylte år og fire album ble gruppen oppløst i 1996. Etterspørselen til også denne gruppen har vært stor, og The September When er for tiden gjenforent og for tiden på turne.

I samme periode etablerte han rocketrioen Peltz som gikk i en annen røffere musikalsk retning. Gruppen ga ut albumet ”Coma” og ble ellers kjent for sine energiske konserter.

På slutten av 90-tallet valgte Abel å fokusere på sin egen musikalske djervhet og kreativitet. Han unngår å gjenta seg selv og våger å eksperimentere, pirre og utfordre både seg selv og sitt publikum. Han er nå i gang med sitt åttende album, og det blir spennende å følge hvilken musikalsk retning og krumspring dette tar.

Imidlertid har Abel også svært mange andre strenger å spille på. Han har laget musikk til norsk film og teater, og i tillegg hatt roller i filmene ”Hodet over Vannet”, ”Alt for Egil” og ”Dryads”, samt på teaterscenen ved Rogaland Teater og Hålogaland Teater. Han har også laget musikk til musikalene Sandnes City og Dickie Dick Dickens som gikk på Oslo nye.

Som skjønnlitterær forfatter debuterte han i 2009 med romanen ”Temmelig mye juling”. Han har også lenge vært opptatt av billedkunst og er for tiden student ved kunstskolen i Rogaland for å kunne uttrykke seg mer innen denne kunstretningen.

Men det stopper ikke der. Hans uttrykk og personlige klesstil, både på og av scenen, har også bidratt til et samarbeid om egen herrekolleksjon.

Andre artister med slik suksess hadde nok dratt til hovedstaden eller kanskje utlandet for godt. I stedet for har Abel valgt å bo i hjemfylket og har sin kunstneriske hovedbase ved TOU Scene. Det er noe Rogaland fylkeskommune setter stor pris på.

I hjertet av den kreative storstuen for regionens kunstnere og musikere, har han sammen med Børge Fjordheim etablert Elektrolüd, et profesjonelt lydstudio som også fungere som et kreativt rom. Her er han en inspirasjon og bidragsyter for andre utøvere både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Gratulerer så mye med prisen, Morten Abel!

Kulturprisen_2019_Morten_Abel255

Morten Abel takker for prisen fra talerstolen i fylkestinget.

Mer om kulturprisen

Rogaland fylkeskommunes kulturpris skal deles ut til en person som har gjort en langvarig innsats for kulturlivet i fylket – den kan bare tildeles en gang til samme person. Ved valg av prisvinner skal det legges vekt på om innsatsen har hatt betydning for hele eller større deler av fylket – det skal være en rimelig fordeling mellom kulturområdene som fylkeskommunen har ansvar for.

Kulturprisen består av en statuett av John Josefsen, samt 50 000 kroner.  Les mer om prisen og se tidligere prisvinnnere.