Kulturstipend til syv talenter

Kulturstipend til syv talenter

Fra venstre: Amalie Lutro, Elin Aase, fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal, Helge Torvund, Ingeborg Kvame og Kaspara Grude. Helene Skogland og Geir Egil Bergjord var forhindret fra å møte på utdelingen.

En syklist, en distanserytter, en forfatter, en sangerinne, en skuespiller og danser og to visuelle kunstnere.

Disse talentene mottok kulturstipend av fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal i Stavanger konserthus tirsdag 18. juni.

De fylkeskommunale kulturstipendene skal være til stimulans og inspirasjon for idrettsutøvere og profesjonelle kunstnere i Rogaland. Mottakerne står på en eller annen måte fram for store muligheter når det gjelder utvikling som utøver eller utvikling av karrieren. Fylkeskommunen håper stipendene vil være et middel til å utnytte mulighetene.

Rammen for kulturstipend er 600.000, som i fjor. 56 søknader kom inn og det er stor spennvidde hos vinnerne mellom alder, hjemsted og kulturuttrykk.

Disse fikk kulturstipend fra Rogaland fylkeskommune i 2019:

Idrett

Amalie Lutro (19), Stavanger, er syklist og avslutter i disse dager siste året på St.Svithun sin toppidrettslinje TMT. Planen videre er å flytte til Spania for å legge mest mulig til rette for satsingen på sykkel. Stipendet skal være med på å finansiere dette og gjøre det mulig å satse fullt på trening og konkurranser. Lutro får 50 000 kroner i støtte.

IMG_0419

Amalie Lutro

Kaspara Grude (16), Moi, er en aktiv distanserytter. Hun er kvalifisert til å delta i Junior VM i Pisa, Italia, i september. Det er årets store mål. I tillegg trener hun for å bli internasjonal eliterytter som junior, noe som det ikke finnes noen av i Norge per dags dato. Da stilles det krav om å gjennomføre 120 km i ritt i løpet av året. I søknaden var Grude tydelig på at hun ønsker å satse på internasjonalt nivå – og å kunne fortsette med internasjonal satsing fremover. Grude får 50 000 kroner i støtte.

IMG_0412

Kaspara Grude

Litteratur

Helge Torvund (67), Sirevåg, har en plan om skrive en blanding av oppvekstskildring fra Hå og reiseskildring fra Yorkshire der samanhengen mellom Rogaland og Yorkshire ligger i bånn. Det endelige produktet skal kalles «Jærkshire».

Helge Torvund debuterte i 1977 med diktsamlingen «Hendene i byen», og siden har han skrevet nesten tretti diktsamlinger, i tillegg til barnebøker og andre bøker, blant annet om Jæren og kunstneren Lars Hertervig. Han har mottatt en rekke priser og utmerkelser for forfatterskapet, blant annet den prestisjetunge Doblougprisen 2018. For ikke å snakke om Rogaland fylkes kulturpris i 2014.

Torvund får 100 000 kroner i støtte.

IMG_0415

Helge Torvund

Musikk

Elin Aase (42), Stavanger, stiftet i 2005 tidligmusikk-ensemblet Stavanger Barokk, og har i tillegg hatt solistoppdrag med en rekke norske orkester. Ved siden av den utøvende virksomheten har hun vært kor- og korpsdirigent, og virker i dag som sangpedagog og produsent ved Stavanger kulturskole. Nå skal hun utforske – som hun skriver i søknaden - hvordan du «kan tilføre variasjon i klang og uttrykk i vokalmusikk fra barokken ved å trekke paralleller til billedkunst, retorisk kunst og beskrivelser av kvinners temperament i det 17.århundre.» Hun får 100 000 kroner i støtte.

IMG_0417

Elin Aase

Scenekunst

Helene Skogland (26), Haugesund, er skuespiller, danser og scenekunstner. Utdannelsen tok hun på NSKI/Oslo og Gibney/NYC. De siste årene har hun blant annet vært å se som skuespiller på Haugesund Teater, som danser i kompaniet Living Movement i Oslo og som skuespiller for Claire deWangen Produksjoner. Hun har også de siste årene produsert egne produksjoner.

For tiden utvikler hun soloforestillingen «The Foreigner» og samarbeidsprosjektet «Og så kom stillheita», et stedsspesifikt teater og fotoprosjekt som har planlagt premiere i Haugesund våren 2020. Skogland befinner seg for tiden i landskapet mellom dans og teater, noe som preger både det hun skaper og måten hun arbeider som utøver. Skogland får 100.000 kroner i støtte til utvikling av egen kunstnerisk praksis.

Visuell kunst

Geir Egil Bergjord (54), Stavanger, har siden debuten på Høstustillingen ‘95’ arbeidet med kamerabasert kunst med base i Stavanger. Bergjord har hatt høy kunstnerisk aktivitet over mange år og er en tydelig bidragsyter innen sitt fagfelt i regionen. I stipendperioden vil han fokusere på egne prosjekt med spesiell tanke på utstillingsavtaler regionalt, nasjonalt og internasjonalt, samt fordypning og mulighetsstudier for regionale og nasjonale samarbeid om utvikling og lansering av publikasjonen Gilka QTLY. Bergjord får 100 000 kroner i støtte.

Ingeborg Kvame (40), Stavanger, er billedkunstner innen visuell kunst. Hun har en Bachelor of Arts fra Robert Gordon University, Aberdeen, og har atelier på Tou Scene. Hun jobber innenfor ulike media som tegning, tekstil og skulptur, og benytter seg ofte av natur som materiale. I stipendperioden planlegger hun å jobbe fram sitt prosjekt ‘Stilleben’ til utstilling ved Tegneforbundet, Oslo, i 2020 hvor hun bruker planter som et fysisk materiale i en serie tegninger. Samtidig skal hun også jobbe med andre prosjekter som samarbeidsprosjektet ‘Me ser’ på Hjelmeland, høsten 2019. Kvame får 100.000 kroner i støtte.

IMG_0409

Ingeborg Kvame

Del denne artikkelen på: